Jag spår att novellen kommer att få lite av ett uppsving framöver. Jag har nu läst ett par noveller i e-boksformat och tycker att det är en riktigt bra kombo med det digitala formatet och novellformen. Romaner kan jag läsa på läsplatta som vilken bok som helst, men ibland vill man också ha en e-bok att läsa när man har någon kort stund över, t.ex. i väntan på bussen. Då passar noveller utmärkt bra.

Den nya Isabel är en novell av Katherine Mansfield, som fram till nu har varit helt okänd för mig. Novellen innehåller dock, som tur är,  en introduktion till författaren. Mansfield är känd för just sina noveller och hon umgicks mycket med Virginia Woolf och andra samtida författare, innan hon gick bort i förtid i tuberkulos.

Novellen kretsar kring Isabel, som lever ett bohemliv samtidigt som hennes man tvingas fara på tjänsteresa alldeles för ofta. Mannen längtar efter sina barn och sin fru, och, framför allt, letar sig tankarna till hur det var förr, innan Isabel skaffade sig sin nya livsstil och sina excentriska vänner. Isabels vänner tycker att maken är tråkig och stel och Isabel väljer att spendera sin tid med dem hellre än med honom. Men kanske är ett ömt brev det som ska ändra situationen?

Jag tyckte att det var en väldigt fin berättelse. Den är inte lång, men lyckas ändå ringa in många känslor och skildra dem på ett exakt och precist sätt. Det är inte ofta jag hinner leva mig in i en berättelse när jag läser en novell, men den här gången gjorde jag det. Trots sidantalet känns berättelsen gripande och karaktärerna levande.

Du hittar boken hos bl.a. Bokus och Adlibris.


Kommentarer

2 svar till ”Den nya Isabel”

  1. Noveller. Det är bra grejer. Det känns som att novellen ibland hamnar utanför finrummet, det är ju liksom inte en RIKTIG bok. Men jag tycker det är en sann konst att berätta i koncentrerad form, plus att det är skönt att ibland läsa något kortare.

    1. Jag håller med till punkt och pricka. Det är svårt att skriva noveller, men när man hittar de bra så förstår man verkligen grejen med dem.. De är korta och koncentrerade, men de bra novellerna lyckas ändå berätta något. Hjalmar Söderbergs noveller hör till mina favoriter. Den nya Isabel var också riktigt bra!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.