Livet börjar på fredag

Ioana Pârvulescu är professor i litteratur och har forskat kring privatlivet under 1800-talet och 1900-talet. Efter att ha skrivit flera fackböcker i ämnet skrev hon den skönlitterära boken Livet börjar på fredag 2009. Tack vare förlaget 2244, som har specialiserat sig på litteratur från området kring Svarta havet, kom den ut på svenska förra året. Hos mig har den stått i hyllan och väntat sedan den kom ut. Jag vet inte varför jag har låtit andra böcker komma emellan så länge, för det här har varit riktigt trevlig läsning.

Boken kretsar kring några människor i Bukarest år 1897. En man dyker upp, till synes från ingenstans. Det spekuleras kring vem han är och om han har en koppling till den unge man som har hittats död i närheten. Mannen heter Dan Creţu och väcker stor nyfikenhet hos stadens invånare. Han är så olik dem att man kan undra om han är en tidsresenär.

Själva boken är faktiskt en tidsresa. I den kastas läsaren till ett Bukarest med ett blomstrande kulturliv och en stor framtidstro. Det är en tid där Röntgenstrålning har upptäckts och man har lärt sig mer om bakterier och mikroorganismer och deras koppling till sjukdom. Det finns elektricitet och telefoner. Allt kan hända i framtiden.

Jag tycker att boken är lättsam och rolig. Jag gillar att få följa de här huvudpersonerna i deras kärlekstrassel, funderingar över framtiden och drömmar. Det finns så många böcker som handlar om olycka och elände, men den här boken känns som en skön motvikt och det är extra kul att den utspelar sig i en stad och ett land som jag inte tidigare har träffat på i litteraturen.

Några andra som har skrivit om boken: SvD, enbokcirkelföralla, bokmania, It’s a literary thing och Ingrids boktankar. Du hittar boken hos bl.a. Bokus och Adlibris.


Kommentarer

5 svar till ”Livet börjar på fredag”

 1. […] (kände inte till priset innan jag såg en bild på Facebook!) är Ioana Pârvulescu, vars Livet börjar på fredag jag läste förra […]

 2. Älskar titeln! :))

  Sv: Ja det var faktiskt tur att jag tog med alla böckerna för alla tog slut utom en men den påbörjade jag!

  1. Jag älskar också titeln! 🙂 Och framsidan..!
   Bra packat alltså. 🙂

 3. Låter som något att hålla ögonen på!

  SV: Hm, nej det gör jag inte? Menade mer på pocket att ryggarna ofta är brutna när de blivit lästa och det blir dem inte på inbundna fast mina inbundna blir inte slitna heller.

  1. Okej. Ja, pocket brukar inte vara så snygga efter en läsning. Jag brukar ha lite otur med mina inbundna också eftersom pappret alltid fransar upp sig.. :/

   Livet börjar på fredag kan jag rekommendera! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.