En bok jag inte vill ha

Det brukar ju vara himla smidigt att beställa böcker på nätet. Jag tror faktiskt att det aldrig har blivit något fel på mina beställningar förut, men i veckan hände det.. Jag hade beställt upplaga 8 av en kursbok, som vi ska använda på en av höstens kurser, samt tillhörande bok med lösningsförslag. Tyvärr fick jag upplaga 9 av textboken och 8 av lösningsförslagsboken… När jag ville reklamera meddelade Adlibris att de autoändrar ordrar när det finns nyare upplagor av boken man beställt. De tänkte alltså inte skicka mig den textbok som jag ville ha. Känn er varnade! :/ Jag hade faktiskt ingen aning om att man förväntas vara nöjd och glad över en annan bok än den man har klickat hem… Nu har det dock löst sig någorlunda i och med att jag har fått returnera lösningsförslagsboken och har fått den nya versionen av lösningsförlagsboken skickad till mig istället; den som hör ihop med utgåva 9 av textboken alltså. Så nu kommer jag förhoppningsvis att ha både bok och facit till övningarna i boken så småningom… Även om det inte är den bok jag ville ha, dårå… Och som alla som har pluggat teknik eller naturvetenskap känner till så är det drygt att ha fel upplaga av boken, för då stämmer varken uppgifter eller läsanvisningar med den bok man har. Hade jag vetat att jag skulle få upplaga 9, trots att jag beställde upplaga 8, hade jag naturligtvis vänt mig till någon annan butik.

Här är bokhögen jag fick i veckan. Det enda jag är helt nöjd över just nu är bonusboken som jag unnade mig. Även om det återstår att se när jag kommer att läsa Lundgrens kritikerrosade, moderna arbetarroman.

Kursböcker alltså! Det kostar några hundralappar extra att köpa kursböcker i fysiska butiker, men jag måste nog ändå rekommendera att man handlar böcker där man direkt kan se vad det är man kommer att få… Tyvärr! Vill man komma billigt undan kan man ju alltid kolla först om äldrekursare har begagnade böcker att sälja (eller rent av låna ut). Om man plastar in böckerna och är rädd om dem kan de hålla i många år.

”Hålla i många år” gällde dock inte den upplaga jag köpte av Calculus. Första gången jag öppnade boken ramlade sidorna ut och den inbundna boken förvandlades delvis till ett lösbladssystem… 😛 Hade det hänt idag hade jag blivit en surkärring och reklamerat. År 2005 var jag en försynt student som bara accepterade faktum och bläddrade försiktigt…


Kommentarer

10 svar till ”En bok jag inte vill ha”

 1. […] kommer att bli en riktig läsupplevelse. Det är lite av en gåta att jag inte har läst den ännu. Hos mig har den funnits sedan 2012, när jag köpte den som en liten bonus när jag beställde kurslitteratur. Kanske är det den […]

 2. Men åh så irriterande när man får fel bok :/ En av anledningarna till att jag sällan beställer från nätet.

  1. Ja, det var lite irriterande, men nu är det i alla fall löst. Det här är första gången det har funkat sämre att beställa från nätet. Annars tycker jag att det brukar vara smidigt & billigt.

 3. […] en äldre upplaga av böckerna (eftersom det är den äldre upplagan som används på kursen), men fick i första vändan den nyare textboken (som jag inte vill ha!) och den övningsbok som hör ihop med den äldre […]

 4. Man lär sig att stå på sig med tiden! Surt att få fel bok, automagiska system kan uppenbarligen inte tänka själva och förstå att man vill ha lösningsförslag som hör ihop med boken…

  1. Jo, stå på sig måste man göra! Jag är mer irriterad över att få fel textbok än lösningsbok. 😉 Det kommer att bli kalasdrygt att ha fel bok när jag nu läser kursen hemifrån och inte har läsanvisningar och övningsuppgifter att ta del av…

   1. Det här kräver ett rejält MÄH! Efter att ha haft en solglasögonsincident när jag borde ha stått på mig mer tycker jag nu att alla företag som inte gör saker bra borde på något sätt få stå till svars offentligt för sin uselhet. Finns Plus fortfarande kvar? 🙂

    1. Plus finns fortfarande, men Sverker har slutat, så det är inte samma sak längre. 😉

 5. Usch, det där lät riktigt tråkigt. Och att få den kombinationen som du fick. Där sjönk faktiskt Adlibris i mina ögon som jag annars tycker gör ett bra jobb.

  1. Jo, det kändes trist att få fel bok och att de bara tyckte att allt var i sin ordning. Om jag inte hade stått på mig så hade jag helt enkelt fått nöja mig med de titlar jag fått och eventuellt returnera dem och betala frakten själv.. Nu får jag ju åtminstone rätt övningsbok skickad till mig, men det är ju verkligen inte den bok jag ville ha från första början… Plus att jag ju får boken ca 1 vecka senare än vad jag hade hoppats på.

   Jag föreslog Adlibris att de tar bort beställningssidorna för de böcker som inte finns att få tag på och som kommer att autoändras, men de menar på att de ingenting kan göra, för de har beställningssidor med information från förlagen som de beställer av och det är tydligen inget de kan påverka. Fortfarande finns alltså en beställningssida för den bok jag ville köpa och inte kommer att få.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.