Nattens cirkus

Erin Morgensterns debutbok Nattens cirkus utspelar sig på en magisk cirkus, där det ena cirkustältet är mer förbluffande och förtjusande än det andra. Vad besökarna, som söker sig dit under natten, inte vet, är att cirkusen inte är en vanlig cirkus, utan egentligen är skådeplatsen för en stor duell mellan de två unga magikerna Celia och Marco. Det enda Celia och Marco, å sin sida, vet är att de är uttagna till denna kamp, men de vet inte vem deras motspelare är. De bara fortsätter att göra den ena mer fascinerande cirkusupplevelsen efter den andra i förhoppningen om att de snart ska förstå vad spelet går ut på. När de väl upptäcker varandra upptäcker de också en stark förälskelse, något som är omöjligt med tanke på den duell de är mitt uppe i.

På många sätt ringar Nattens cirkus in det jag gillar i en bra bok: spännande miljöer (författaren kan verkligen måla upp den fantastiska cirkusen; man tappar nästan andan!) , intressanta karaktärer, en lagom dos övernaturligt och magi och ett avskalat språk. Samtidigt ringar författaren också in sådant som jag inte gillar i böcker: Hollywoodförälskelser och obegripliga kärlekshistorier (De tittar på varandra en gång och bestämmer sig för att offra allt för varandra. Balanserat beslut? Nix!). I slutändan får boken ett medelbetyg från mig, men jag är den första att erkänna att jag ibland dömer kärleksböcker orimligt hårt… Boken har överlag fått bra kritik och jag förstår vad det kommer från.

Några andra som har skrivit om Nattens cirkus är DN, En bok om dagen och Matildas läshörna. Du hittar den bl.a. hos Bokus och Adlibris.


Kommentarer

6 svar till ”Nattens cirkus”

  1. Ytterligare en bok som jag gärna vill läsa. Jag blev lite mätt på Nattens cirkus när den syntes på var och varannan bokblogg under en period, men nu har suget börjat dyka upp 🙂

    1. Den blev lite söndertjatat när den kom.. Jag kände faktiskt lite samma sak som du, men till slut så läste jag den och jag ångrar det inte. 🙂 Även om jag i och för sig inte stämmer in i hyllningskören; det är ju en väldigt hypad och omtyckt bok..

  2. Har funderat på att köpa boken men nu blir jag lite tveksam. Jag tycker oftast att kärlekshistorier är rätt trista och särskilt kärlek-vid-första-ögonkastet-varianten.

    1. Det finns mycket man kan uppskatta i boken.. Så om man kan tänka bort kärlekshistorian så är den bra! Men ja.. Jag är precis som dig tveksam över kärlekstjaffs. För min del sänkte det betyget rejält på den här boken..

  3. Just kärlekshistorien önskar jag att hon hade skippat. Den fick högsta betyg av mig ändå, eftersom jag älskade den, men kärlekshistorien tillförde absolut ingenting. Jag tror att jag hade tyckt att det var intressantare om de hade blivit vänner och kommit på hur idiotiskt hela det här spelet var.

    1. Den hade troligen fått högsta betyg av mig med, om det bara inte vore för kärlekshistorien. Jag håller med dig helt om att den inte tillför något. Väldigt synd att författaren tog med den där storyn.. Boken är annars precis så lagom ”mystisk” och magisk som jag gillar. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.