Morgon i Jenin

Morgon i Jenin - Susan AbulhawaDet tog ett tag innan jag kom in i Morgon i Jenin, men det beror nog mest på yttre omständigheter. När jag väl började läsa så grep den tag som få böcker gör. Boken utspelar sig i Palestina och tar sin början redan vid Israels bildande och fortsätter fram till 2000-talet. Jag har inte vetat särskilt mycket om konflikten mellan Israel och Palestina, men här skildras verkligen helvetet utifrån de små människornas perspektiv. Den har varit en nyttig ögonöppnare för mig. I boken får vi följa Amal, som förlorar båda sina föräldrar i tonåren. Hon har två bröder, tvillingar, men den ena brodern, Ismael, försvann som liten. Vad ingen i familjen vet är att Ismael kidnappades av en israel och har kommit att växa upp som son till ett par, som själva inte kunnat få barn. Den andra tvillingen, Yousef, tillhör motståndsrörelsen och tar del i konflikterna, med allt vad det innebär i form av våld och misshandel. Amal känner sig rotlös och ensam. Ett stipendium ger henne möjlighet att studera vid ett universitet i USA och hon flyttar dit och försöker lära sig kulturen, som är så långt från den hon växt upp med. När hon tagit examen hamnar hon dock åter i Palestina och återuppfinner sitt ursprung, träffar kärleken, återförenas med sin bror, som nu gift sig med sin ungdomskärlek och blivit far, och känner sann glädje.

För en palestinier är dock både glädje och kärlek skört. När Amal återvänder till USA utsätts hennes nära och kära i Palestina för det ena övergreppet efter det andra och en efter en rycks ifrån henne. När hon själv blir mor och är ensamstående i USA, blir hon en kvinna som bara vågar krama om sin dotter medan dottern sover, för hon våga inte visa sin kärlek längre. Hur skulle någon kunna tillåta sig att visa kärlek, när precis allting kan smulas sönder imorgon?

Ibland läser jag boken och tänker ”Men lägg av! Så överdrivet det här är. Såhär mycket elände kan en människa helt enkelt inte utsättas för!”. Sedan tänker jag ett varv till och inser att jo, precis såhär många trauman kan en palestinier ha utsatts för och utsättas för. Precis såhär mycket våld, hot och övergrepp har skett i Palestina. När det skildras hur barn föds och växer upp i flyktingläger och leker bland militärfordon och vapen så är det inget överdrivet snack, utan en realitet. Samtidigt; boken berättar också om israeler och palestinier som är nära vänner och den döljer inte att våld sker från båda håll.

Det är en fantastisk liten bok. Språket flyter fram som poesi och berättelsen är av en sådan karakatär att den helt enkelt kräver att få bli berättad. Författaren har själv varit på plats i Palestina under många år och berättar egna vittnesmål, om än som en skönlitterär bok och inte en fackbok.

Vi läste den här boken i bokcirkeln Picket & pocket och jag tror att vi alla tyckte att boken var mycket bra. Visst, det finns saker man gärna hade dragit ett streck över, t.ex. slutet, som känns som något som tillkommit i efterhand, och den lite småfåniga kärlekshistorian, men jag kan ha överseende. Det här är en läsvärd och viktig bok.

Några andra som har läst boken är Nobelprisprojektet, Sydsvenskan och Tonårsmorsa. Du hittar boken hos bl.a. Adlibris och Bokus.


Kommentarer

15 svar till ”Morgon i Jenin”

 1. Ja, visst är det en bok som ger perspektiv på tillvaron! En mycket berörande bok.

 2. Morgon i Jenin är den sorgligaste boken jag någonsin läst. Den är super bra och man tänker mycket på varför man klagar för mycket om saker när jag egentligen har det bra medans människor i Jenin har det sämre. Boken får mig att respektera mig själv och andra och inte klaga för mycket.

  Bara lev livet så som det är 🙂

 3. […] har kanske sett att Susan Abulhawa, som gjort sig känd genom sin bestseller Morgon i Jenin, nu är aktuell med en ny bok på svenska: Det blå mellan himmel och hav. Abulhawa har pratat om […]

 4. […] dagens Nostalgitorsdag plockar jag fram Morgon i Jenin, en bokcirkelbok som jag tror att alla i bokcirkeln tyckte var bra! Boken utspelar sig i Palestina […]

 5. […] mer: Sydsvenskan, GP, Bokblomma, […]

 6. […] gripande bok från året är också Morgon i Jenin, som utspelar sig i Palestina. Okej, man vill dra ett streck över kärleksberättelsen i boken, […]

 7. Jag började på den men kom inte in i den, ska lämna tillbaka den till bibblan i morgon. Inser att den säkert är bra, men orkar inte lägga mer tid på den tyvärr.

  1. Det gör du rätt i. Det är ingen idé att traggla på med en bok man inte har fastnat för. Det finns ju så många bra, olästa böcker som väntar. 🙂

 8. […] onsdags hade vi bokcirkelträff igen. Vi pratade om Morgon i Jenin, som jag skrev om igår. Det var en bra bokcirkelbok, även om det lätt blir så att den inbjuder […]

 9. Men det låter ju jättebra,,ska se om den finns som e-bok, jag är i en annan del av världen i min bok,,också den helt sanslös grym,,
  Mia

  1. Jag letade efter den som e-bok, men hittade inte, så ärligt talat så tror jag inte att den går att få tag på som e-bok. :/ Inte på svenska i alla fall.

   Vilken bok läser du? =)

 10. Fick tips om denna för et tag sedan så nu står den i min bokhylla och väntar på att bli läst. Ser verkligen fram emot det.

  1. Kul! Det verkar vara många som gillar den. 🙂 Hoppas att du också gör det.

 11. Jag har hört många säga att den är svår att komma in i, men att den efter en seg inledning växer till en riktigt bra bok. Jag har den liggande här hemma, men det tycks aldrig bli av att jag läser den även om den verkar superbra.

  1. Aha. Jag har nog inte hört så många andra som har haft svårt att komma in i den. Trodde det var mig det var fel på. 😉 Den är värd ”besväret” hur som helst. Riktigt bra bok!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.