Direkt till pocket

För ett tag sedan skrev så jag ett inlägg om inbundet vs. pocket och nämnde att jag absolut föredrar pocket framför inbundet, inte så mycket för prisets skull, som för att formatet är så mycket smidigare. Inlägget kom lite som en reaktion på en artikel jag läste om förlag som bekymrar sig över den inbundna bokens korta livslängd och förlagens och författarnas därmed minskade inkomster. En del förlag går tydligen den andra vägen så att säga. Jag hörde här om dagen att Pocketförlaget (Surprise! De ger ju inte ut inbundet alls ;)) släpper några titlar direkt som pocket: nu senast romanceboken Ett tunt blått streck (grymt ocool framsida, för övrigt). Det verkar som att det mest är harlequinstuket och deckare som släpps direkt som pocket hos dem. Själv skulle jag tycka att det vore lite mer spännande om någon släppte mer creddig litteratur direkt i ett smidigare format. Det vore kul att se vad som hände, menar jag. Vill någon ens ha inbundet? Men om det ska vara ungefär som när film släpps direkt på DVD så kan det vara… Det är knappast en kvalitetsstämpel om en film inte kommer upp på biograferna och jag misstänker att ”direkt till pocket” i nuläget inte är böcker som folk egentligen vill köpa.. Hehe. Men vad vet jag..

Ett tunt blått streck - Jenny Leeb


Kommentarer

12 svar till ”Direkt till pocket”

 1. Jag håller helt med Tommie!Enda gången jag köper pocket är för att boken jag vill ha inte går att få tag på inbundet längre.Jag älskar känslan av de hårda pärmarna och den stabila känslan det medför,så det får verkligen inte utvecklas till ett pocketsamhälle!

  1. Jao, det är klart att det är lyxigare med inbundet. 🙂 Jag tycker det ska finnas plats för både inbundet och pocket, men helst ska det inte dröja så rackarnas länge innan pocketversionen blir tillgänglig.

 2. Profilbild för Tommie
  Tommie

  Hos mig är det tvärtom. Jag skyr pocket som pesten, men visst jag har köpt några, men har jag läst dem.. ja en av fem kanske 😉 De blir helt enkelt utbytta mot inbundet.
  Enda anledningen till köp är för att den inbundna varit slutsåld, men där kommer ju Tradera och Bokbörsen till tjänst.

  1. Vad är det du gillar med inbundet då? =) Jag tycker de är tunga och otympliga att släpa omkring på och jag läser mest när jag är i farten.

   1. Profilbild för Tommie
    Tommie

    Charlotte beskrev precis det som jag tänkte skriva nu 🙂
    En liknelse: känslan att öppna en flaska vin, höra ljudet av det, och ljudet när man häller upp det. Och flaskan i sig är vacker att se på i sina händer. En helhets känsla helt enkelt..
    i motsats till boxviner.
    Innehållet är desamma men..

    1. Du har rätt! Klart det är en annan känsla. Jag såg Antikrundan här om veckan och fascinerades av ett inslag där de besökte en bokbindare. Ett fantastiskt hantverk!

     Men.. Det är väl lite det som gör det problematiskt för mig. Inte trycker man ned en vacker bok, som man är rädd om, i väskan bland vattenflaskor och annat jox. Det känns mycket mer okej att ha en pocket på sandstranden också.

 3. Varför papper alls, ,e-böcker .Men de är ju lika dyra som pocket
  Mia

  1. Det har du rätt i! Både det praktiska med e-böcker och priset. 😉

 4. Styxx fantasy ger ut alla sina böcker direkt som pocket, tror jag. Inte för att genrelitteratur är så himla creddigt, men det är ju inte romance i alla fall 0:)

  1. Kul att fler förlag ger ut direkt på pocket. Har inte hört talas om Styxx förut.

 5. Håller med dig! Skulle gärna se fler böcker direkt i pocket.

  1. Det vore onekligen smidigt om böcker fanns tillgängliga i pocket direkt. Men i så fall skulle de nog behöva höja pocketpriserna radikalt, så det finns väl en baksida också.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.