Tematrio: Bröllop


Tematrio - BröllopstiderDen här veckan handlar Tematrio om bröllop och det är ju väldigt passande med tanke på helgens finfina prinsessbröllop.

I de böcker jag har läst finns det knappt några bröllop som jag kan komma på, på rak arm, även om äktenskap ofta är en central del i böcker och på så sätt indirekt anknyter till bröllop. När man skjuter arbetare… är en sådan bok. Kanske finns också själva bröllopet beskrivet. Det minns jag faktiskt inte. Hur som helst tipsar jag ofta om den i mina Tematrio och det är ingen slump. Den är ju så bra! En av mina absoluta favoritböcker! I boken berättar Kerstin Thorvall om sin mammas komplicerade äktenskap med en psykiskt sjuk man. Eftersom hon ”gifte upp sig” klassmässigt ansågs det inte nödvändigt att tala om för henne vilka allvarliga problem hennes blivande make led av. Istället fick hon en högst obehaglig överraskning redan tidigt i äktenskapet och en oerhörd börda att bära på.

Sedan finns ju såklart Mor gifter sig, som redan i titel skvallrar om bröllop. Ska jag vara ärlig är det ingen bok som har fastnat i minnet. Det är en typisk bok jag förmodligen tvingades läsa genom skolan. Antagligen borde jag ge Moa Martinson en ny chans, för hon har aldrig fått en ärlig sådan av mig.

Det känns tråkigt att inte nämna något lyckligt kärleksbröllop i den här Tematrion, men jag kommer faktiskt inte på något. Istället kan jag tipsa om ungdomsboken Tiger eller lamm? om en ung indiska som flyr när hon är på väg att giftas bort med en äldre man.

Bokens/böckernas författare:


4 svar till “Tematrio: Bröllop”

  1. Jag maste fundera lite pa den har… Lattre att hitta filmer, det poppar upp en massa i huvudet (Muriel’s wedding, Fyra brollop och en begravning osv. i all evighet. ) Jo, en massa halvkass chicklit, som jag inte ens minns namnet pa, innehaller en massa brollop….

  2. Ja, det har du rätt i! Filmer finns det massor av! Jag har inte läst så mycket chick lit. Kanske är det därför jag inte hittade så många böcker med just bröloppsscener..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.