Tematrio: 2000-tal

Fasen, jag har halkat efter med Tematrio! Förra veckan var temat 2000-tal, vilket kändes som ett oväntat svårt tema faktiskt.

Berätta om tre romaner som gestaltar vår samtid. Svenskt eller utländskt – välj själv!

Stora kontraster från temat veckan innan (Historia romaner)! Jag kom spontant på ett gäng böcker som vid närmare eftertanke utspelade sig på 90-talet, t.ex. min lilla favoritbok Människor helt utan betydelse eller det fina tidsdokumentet Journal du dehors (80- och 90-tal).

Till slut bestämde jag mig dock för att välja ut: Tack för senast din djävel, Ett öga rött och Hemligheter. Hemligheter är resultatet från ett samarbete mellan Maja Spasova och Liljevalchs konsthall och i den finns en mängd hemligheter, som konsthallsbesökarna har fått skriva ner anonymt, samlade. I all sin enkelhet säger den ganska mycket om vår samtid. Tack för senast din djälvel! är ett seriealbum med träffsäkra bilder från livet i Stockholm. Ett öga rött är en bok som handlar om hur det kan vara att växa upp som andra generationens invandrare. Det som får den att sticka ut och vad som gjorde den så speciell när den kom ut första gången är språket. Den är skriven med brytning.

 


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.