Tematrio: Hembygden

Veckans Tematrio har tema Hembygden:

Berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad!

Mitt första dilemma handlar om vad som egentligen är ”hem”. Jag har ju naturligtvis ett hem där det mesta av mitt liv utspelar sig, men sedan har jag ju också det hem där jag har växt upp och på vissa sätt är mitt gamla hem mer ”hemma”. Jag skulle till exempel inte komma på tanken att läsa morgontidningen i min nuvarande stad, men läser gärna morgontidningen i min gamla. Vad nu det beror på… Hur som helst skäms jag inte för att blanda mina två hem i den här Tematrion. Uppland och Västerbotten (Umeå) alltså!

I Tjuven, av Göran Tunström, står Uppsala för en del av miljöerna och Silverbibeln, som förvaras på Carolina Rediviva har en roll i berättelsen. Boken får  bli mitt Upplandsbidrag den här gången.

Västerbotten då? Det är två författare som jag spontant kommer att tänka på: Torgny Lindgren och Per Olov Enquist. Av Lindgren är Pölsan min favorit och om du läser Enquists biografi, Ett annat liv, får du inte bara läsa en bok av en västerbottnisk författare, utan också hälsa på i hans hemort: Hjoggböle.

Minns ni förresten att Lyran redan har haft det här temat? När jag hade valt böcker så kollade jag tillbaka på mitt gamla inlägg och skämdes lite över att det till 1/3 blev samma svar. Eller ja. Framför allt kanske jag skäms över att jag ännu inte ens har sneglat åt de tips jag fick efter att ha skrivit det förra inlägget… 🙂


Kommentarer

Ett svar till ”Tematrio: Hembygden”

  1. Ja, det var verkligen en av anledningarna till att jag tyckte om den. Sådant brukar man inte läsa om.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.