Återigen är pocketutgåvan snyggast

Jag såg att Per Olov Enquists Liknelseboken, som ju var en sådan snackis förra året, har kommit ut i pocket. Jag fascineras över hur ofta pocketframsidorna är mycket, mycket, mycket, mycket snyggare än framsidorna till de inbundna utgåvorna. Jag har knappt varit med om att det motsatta har inträffat, det vill säga att den inbundna boken har snyggare formgivning… I och för sig brukar Penguin återutge diverse klassiker i vrålsnygga, inbundna utgåvor, men om man ska jämföra förstautgåvor och pocket så är pocket, generellt, en vinnare, om ni frågar mig.

Liknelseboken - Per Olov EnquistLiknelseboken - Per Olov Enquist

Det gäller särskilt Gargoylen, som är riktigt urtrist i den svenska, inbundna utgåvan, men som i pocket är en riktig lyxvariant med ”brända” sidor. Det gäller också den urtråkiga Paradisträdgården, som är mycket piggare och fräschare i pocket. Det finns många fler exempel… Och det senaste tycker jag är just Liknelseboken, som ju är så allmänt ofräsch i den inbundna varianten att jag inte skulle vilja läsa den utan omslag. Pocketen är däremot rolig och snygg och lockar till läsning.

Paradisträdgården - Amy WaldmanParadisträdgården - Amy Waldman

Gargoylen - Andrew Davidson

Pocketutgåvan av Gargoylen saknar jag bild på.. Men den finns förevigad hos Nobelprisprojektet.


Kommentarer

3 svar till ”Återigen är pocketutgåvan snyggast”

  1. […] och mer blivit något slags onödigt mellanting mellan den inbundna boken och e-boken tycker jag. Det enda som fortfarande sticker ut som någonting positivt med pocketboken är utseendet. Jag har bloggat tidigare om att pocketböcker brukar ges en snyggare och mer intressant […]

  2. Jag håller helt med dig. Pocketomslaget är många gånger mer genomarbetat och ”säljer” boken bättre. Det har faktiskt hänt att jag köpt en bok i pocketformat trots att jag efter att ha sett den inbundna bestämt mig för att inte läsa boken. Ja, jag är ytlig och går (delvis) på omslag när det gäller böcker. Särskilt om det är böcker som inte är så omtalade.

    1. Klart att man också går efter framsidan. 🙂 Jag lånar det mesta jag läser, så om någonting ska få stå i min hylla så ska det ju helst vara en snygg bok också…

      Jag kan inte riktigt förstå varför pocket har snyggare och mer säljande omslag, men jag tycker precis som du att det verkar vara just så.. Jag funderar över om man designar pocket på ett annat sätt för att man riktar sig till en annan målgrupp? Det där med framsidor är ju en smakfråga, menar jag, och de som köper inbundet kanske faktiskt föredrar deras ”tråkiga” design? Ja, jag vet inte.. Tur att det finns snygga pocket i alla fall! En del böcker får nästan en andra chans tack vare en ny design..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.