Det mest spännande i höstens utgivning

Kataloger över höstens böcker börjar trilla in. Nu har ju sommaren inte ens dragit igång ännu… Men ändå!

Modernistas höstkatalog

Det finns särskilt ett släpp som verkligen får mig att toklängta och det är den novellsamling, av Richard Yates, som släpps i november. Yates skriver ju så otroligt bländande! Jag är verkligen glad att hans böcker återutges den ena efter den andra. En annan bok jag vill läsa så snart som möjligt är en ny av Joyce Carol Oates (otroligt produktiv, otroligt bra…). Den nya beskrivs som ett fängslande familjedrama och kretsar kring en ung kvinnas försvinnande.

Elva sorters ensamhet - Richard YatesKarthago - Joyce Carol Oates

Norstedts släpper också en uppföljare till Arkan Asaads Stjärnlösa nätter, en bok som jag blev helt tagen av för att det verkligen var en aha-upplevelse att inse hur hårt hela familjer drabbas av hederskulturer. Något att se fram emot att läsa i september.

Blod rödare än rött - Arkan Asaad

Det finns såklart fler böcker som känns lite lockande och som jag nog kommer att läsa, tids nog.

Modernista ger t.ex. ut flera deckare att längta efter. Nytt från både Belinda Bauer (gillade Mörk jord!) och Gillian Flynn (som skrivit Mörka platser, som ju är så himla bra)! De släpper också en hel del klassiker i fina utgåvor. En klassiker jag länge velat läsa är Eget rum av Virginia Woolf. Kanske är det här året då jag faktiskt tar och läser denna bok!

Ett eget rum & andra essäer - Virginia Woolf Livets & dödens villkor - Belinda Bauer Vassa föremål - Gillian Flynn

Hos Piratförlaget har jag sett att en och annan lite lättsammare bok (gissar jag) är på gång. Bland annat en ny av Morgan Larsson (tyckte faktiskt att hans uppväxtskildring, Radhusdisco, var ganska kul!) och nytt av Sara Kadefors.

Det opålitliga hjärtat - Morgan Larsson Hon som älskade honom - Sara Kadefors

I höst kommer också en ny av Marie Hermanson. Jag tycker hon är lite ojämn… Men jag hoppas på hennes nya, Skymningslandet, som Albert Bonniers förlag ger ut i september. Samma förlag ger också ut en barndomsskildring av Tove Jansson. Vill läsa mer Jansson! Sommarboken var ju så bra… Vad de också ger ut är en bok av Klunganmedlemmarna Olof Wretling (missa inte hans Sommar– och Vinterprat, för de hör till mina favoriter!) och Sven Björklund. Jag såg min första Klunganföreställning tidigare i år och tyckte den var mycket bra. Deras bok handlar om en resa genom mitt eget landskap, Västerbotten.

Bildhuggarens dotter - Tove Jansson Skymningslandet - Marie Hermanson Till häst genom Västerbotten - Sven Björklund, Olof Wretling

På Ordfront kommer John Ajvide Lindqvists nya, som ju är väldigt efterlängtad, såklart. Han skriver väldigt vasst (fast lite för läskigt för mig, egentligen).

Bromberg ger ut nytt av Linda Olsson, som ju skrivit Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Det goda inom dig tidigare. Den nya heter I skymningen sjunger koltrasten. Det kommer också nytt av Richard Ford, Kan jag vara Frank med dig?, om jag nu vill ge honom en till chans efter Kanada, som jag bara gillade bitvis… Ison Glasgow, som verkligen berörde mig i sitt sommarprat där han bl.a. berättade om när han och hans mamma levde som hemlösa, kommer med en biografi, När jag inte hade något, som jag är sugen på att läsa.

Uppföljaren till Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande ska förstås bli mycket intressant att läsa. Gillar verkligen framsidan, dessutom.

Utan personligt ansvar - Lena Andersson


Kommentarer

6 svar till ”Det mest spännande i höstens utgivning”

  1. […] sorgligt att sommaren är slut (här i Umeå är hösten definitivt en realitet nu!), men utöver höstens nyheter kan man ju alltid glädjas åt att SVT:s litteraturprogram, Babel, har dragit igång igen! I […]

  2. […] i början på sommaren gjorde jag ett långt inlägg om höstens utgivning och vilka böcker som jag är mest peppad på.  En av de böcker jag längtar mest efter är John […]

  3. Finns mycket att se fram emot på bokfronten 🙂

    1. Ja! 🙂 Vad ser du fram emot mest?

  4. Verkar komma en hel del bra till hösten!

    1. Ja! Tyckte att det såg lite mager ut först, men när jag kollade närmare så fanns det mycket kul!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.