Bokhylla

Att läsa eller att inte läsa

Jag läste i gårdagens DN att läsandet bland pojkar ökar. Glädjande nyheter, med tanke på att det 2008 och 2009 bara var 55 % av alla pojkar i åk 4-6 som läste varje vecka, att jämföra med drygt 76 % av flickorna. Idag läser 64 % av pojkarna och, fortfarande, 76 % av flickorna. Läsförståelse är helt centralt för att tillgodogöra sig kunskaper i alla andra ämnen, så visst är det bra att unga läser. Hoppas de fortsätter med det senare i livet också.

Man kan tänka att läsning enbart är en förströelse bland andra och att man lika gärna kan titta på filmer eller spela spel, men jag tror inte riktigt att det är så. Vi är så omgivna av information, ofta skriftlig sådan i olika former, att vi verkligen måste kunna tolka och se nyanser i texter. Jag tror inte att man kan öva upp den förmågan på annat sätt än att just läsa.

Själv lärde jag mig att läsa när jag var ca 5 år och jag har läst regelbundet och ofta sedan dess. Jag är tacksam över det. Utöver att jag kunde börja skolan som 6-åring och alltid har haft väldigt lätt för mig i skolan så har jag ju, framför allt, haft ett väldigt värdefullt och roligt intresse med mig. Jag har svårt att förstå hur man kan välja bort böckerna. Jag har andra intressen än böcker, men böckerna finns  alltid där och jag kan inte tänka mig något annat. Vad gör man annat än läser när man sitter i ett väntrum, på en buss, på en strand eller bara vill varva ned innan man somnar? När jag ser folk sitta på tåget och bara titta ut så tycker jag faktiskt.. synd om dem. Så tråkigt det vore att inte läsa. Jag är aldrig ensam. Jag har aldrig tråkigt. Får jag en stund över för mig själv så njuter jag av en bok. Det är verkligen en fin guldkant som jag önskar att alla kunde få ha.

Bokhylla


Kommentarer

15 svar till ”Att läsa eller att inte läsa”

 1. Bra skrivet! Har också slukat böcker sen jag var liten och det finns inget bättre än att bli indragen i en bra skriven bok! (Bortsett sorgen när den är slut då).
  Jag har gjort en omröstning på Plusett för att kolla folks läsvanor: http://www.plusett.nu/omrostning-4460/brukar-du-lasa-bocker

  1. Tack! Härligt att det finns likasinnade. 🙂

 2. […] Vill avsluta med ett utdrag ur Linnea´s blogg: […]

 3. Hear hear! Jag tror att det är med läsning som med träning – ju mer man läser desto lättare går det att läsa och då blir det roligt. Eller till och med nödvändigt. Men om man är helt otränad/helt ovan att läsa blir det en jobbig plåga att ta sig genom joggingrundan/böckerna. Därför är det så viktigt att börja läsa tidigt, så barn får in läsvana. För bildning, empati, förståelse av världen… allt!

  1. Bra skrivet! Jag tror det ligger mycket i det du säger. Det gäller bara att få unga att ta sig över tröskeln och komma igång. Det låter lite som att man faktiskt till stor del lyckas med det idag. Bra! Hoppas det fortsätter så! Läslust är verkligen en stor glädje och också något man har stor nytta av i livet.

 4. Profilbild för
  Anonym

  Jag har också läst ända sedan jag lärde mig läsa. Hittar jag en riktigt bra bok att läsa är det underbart, känner nästan sorg, när den är slut. För övrigt tycker jag att bilden är väldigt fin, he, he.

  1. Ja, fina hyllor har du!
   Det är fantastiskt kul att läsa böcker. 🙂

 5. Jag har två barn som började läsa tidigt och läste mycket, men som lite tappat bort läsandet i allt annat de vill göra. Och när de läser så läser de oftast på engelska. Det är förstås bra det med, men jag skulle vilja att de tränade upp sitt eget språk oxå… Jag letar efter böcker till dem hela tiden…

  1. Bra att de läser i alla fall, även om det inte blir så mycket svenskt.. Har du hittat några bra böcker åt dem då? Engelsforstrilogin? Hungerspelen? Ja, jag vet inte. Läser ganska lite ungdomsböcker, men tänker att det borde finnas en massa bra.

 6. för att kunna spela och se film måste man också kunna läsa.

  1. Ja, läsförståelse är alltid viktigt, men det är klart att det finns många andra förströelser som tävlar om tiden.. Jag känner många som tycker att läsning är slöseri med tid. Själv har jag valt bort TV-serier till förmån för böcker.

 7. Det var likadant för mig. Jag lärde mig snabbt läsa och har slukat böcker sen dess. Nu har jag en 7,5-årig son som kämpar med att få flyt i läsandet och inte alls är så road av det tyvärr. Han vill mycket hellre vara ute och röra sig, leka med kompisar eller sitta inne med någon typ av skärm. Men har vi tur så blir det kul att läsa någon gång.

  1. Det där med läslust måste nog komma när det kommer. Det är ju svårt/omöjligt att tvinga på barn läsning. Vet inte riktigt hur man ska göra faktiskt. När man själv är bokmal så vill man ju att alla andra ska förstå det fantastiska. Jag gör ju det i alla fall. 🙂 Det bästa man kan göra är kanske att fortsätta att läsa själv och på så sätt vara en förebild. Så kommer kanske läslusten så småningom..

 8. För mig har det varit likadant. Jag har också läst sedan jag var liten och läsningen har följt mig sedan dess. Skulle inte kunna tänka mig livet utan läsning och böcker.

  1. Härligt att höra!
   Många kommer av sig i perioder i livet, men jag hoppas att det inte händer mig. Det skulle kännas så tomt! Jag har alltid en bok på gång. Alltid.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.