Pojkar läser inte skönlitteratur


DNs kultursida debatterades här om dagen faktumet att pojkar inte har samma läsförståelse som flickor. Jag tyckte det var en väldigt intressant artikel. Jag har själv märkt att det är väldigt få av mina killkompisar som läser böcker och att det är nära 0 av alla hundratals bokbloggar som drivs av män. I de två bokcirklar som jag är medlem i så är 0-1 av deltagarna män. Det kan vara en slump… 😉 Men nej, det är nog som det står i artikeln. Att läsa betraktas inte som en maskulin aktivitet, lika lite som att dansa balett (jag blev ytterst förvånad vid terminsstarten när det visade sig att min nya balettgrupp till hälften består av män; det har aldrig hänt tidigare!) eller gå i kjol. Det går inte helt att lasta skolan för att pojkar halkar efter. Problemet måste lösas med ändrade attityder. Det är dags att uppdatera skönlitteraturens status, så att den börjar betraktas som viktig!

Populära böcker

Bokens/böckernas författare:


4 svar till “Pojkar läser inte skönlitteratur”

  1. Är inte bra om det är så illa ställt med pojkars läsning. Det hoppas man ju att det går att ändra på, för läsning ger så mycket.

  2. Jag tror att problemet är komplext och att det inte finns någon enkel lösning, men att pojkar och män inte läser och att deras läsförståelse därmed är sämre är förstås ett samhällsproblem. Läste någonstans att fler kvinnor än män påbörjar och avslutar utbildningar på högskolor och universitet. Säkert kan läsförståelse spela in även här. De män som läser i min omgivning läser facklitteratur och biografier om kända personer. Inget fel med det. Alla läsning skall uppmuntras. Det är ju synd att inte fler män läser facklitteratur åtminstone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.