Tematrio: Långbetitlad

TematrioDen här veckan handlar Tematrio om långa titlar. Berätta om tre böcker med lång titel.

En riktigt lång titel är titeln till Joyce Carol Oates ungdomsroman Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg. Oates hör till mina favoritförfattare, men jag gillar henne mer i hennes tegelstenar riktade till vuxna, för där hinner hon gå på djupet. Hon skriver väldigt bra och berörande; ofta om kvinnor i knepiga situationer. Efter kraschen… är också bra, men den är inte speciellt lång. Handlingen kretsar kring Jenna, som precis har förlorat sin mamma i en bilolycka.

En annan lång titel är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Fast vid det här laget kan man ju säga ”Hundraåringen” och lita på att folk vet vilken bok man syftar på. Det är ju verkligen en läst och spridd och igenkänd bestseller.

Som tredje bok tar jag Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Boken har en autistisk pojke i huvudrollen och boken känns väldigt övertygande i sin skildring av hans tillvaro. Läsvärd!

Jag hade kunnat räkna upp tio titlar till, men jag lär väl hålla mig till tre! Författare verkar ha en förkärlek för långa titlar. Jag kan föredra det framför korta rackare, faktiskt, men det gäller ju att de går att komma ihåg. Vilket man väl gör ändå, på sitt sätt.

Som Bodil Malmsten skriver om din debutroman i sin bok Så gör jag:

”Ingen kommer ihåg att boken med kastanjetiteln heter Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, vilket bevisar att en titel kan fungera utan att någon vet hur det går till.”


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Långbetitlad”

  1. Hehe, det finns ett gäng böcker med sådär otroligt långa namn 😉

    1. Ja, det gör det verkligen! Korta titlar finns ju också, men de glömmer man lätt bort.. 😉

  2. Hundraåringen är den enda i din trio som jag läst. Kul med fler tips!!

    1. Aha. Ja, det är kul med Tematrio. Surfar man runt hos andra hittar man alltid en massa nytt! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.