Vårens böcker

I Umeå är såväl våren som hösten väldigt korta årstider. De tenderar att virvla förbi så snabbt att man inte riktigt hinner notera att det har skett en årstidsväxling. För mig var det nyss sommar och nu går jag omkring med vinterjacka och har bytt till vinterdäck på cykeln. Att det snart skulle vara vår känns helt obegripligt. För förlagen är det dock redan på gång med kataloger över vårens nyheter och jag har tagit mig en liten titt hos de större förlagen. Vad finns det för vårnyheter att se fram emot då?

En av de största höjdpunkterna är en uppföljning till Alakoskis Oktober i fattigsverige. I april kommer April i anhörigsverige. Alakoskis böcker är ständigt angelägna och gripande berättelser om utanförskapet i dagens Sverige.

Agneta Pleijel kommer med nytt. Det var ett tag sedan jag läste något av henne, men mycket av det jag har läst av henne tidigare har verkligen varit höjdare. Hennes nya heter Spådomen och är en uppväxtskildring som utspelar sig i 40-talet och 20 år framåt.

I maj kommer Det grönare djupet av Johanna Nilsson. Hon har skrivit den fantastiska Hon går genom tavlan, ut ur bilden, som handlar om mobbing. Den nya bygger på Karin Boyes klassiker Kallocain.

April i anhörigsverige - Susanna Alakoski Det grönare djupet - Johanna Nilsson Spådomen - Agneta Pleijel


Kommentarer

4 svar till ”Vårens böcker”

  1. […] jag skrev om vårens böcker så missade jag bok som jag faktiskt ser fram emot väldigt mycket: Män utan kvinnor av Haruki […]

  2. […] jag listade böcker att se fram emot i vår så var det också just vårens böcker det handlade om. Kanske är det dock så att de riktiga […]

  3. Jag saknar Umeå! Jag bodde där bara i ett par veckor en vinter för många år sedan men tjatar fortfarande om hur vackert det är där på vinter.

    1. Åh, roligt att du också har bott i Umeå!
      Själv vet jag inte om jag är så förtjust i vintern. 😮 Det är ju så kallt! 😮 Men i övrigt älskar jag den här staden! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.