Tematrio: Pappor

TematrioDen här veckan handlar Tematrio om pappor, vilket ju är passande eftersom det är fars dag imorgon! Berätta om tre böcker som handlar om pappor.

En typisk litterär pappa är Alfons Åbergs pappa. I dagens genusmedvetna samhälle finns det garanterat böcker med alla möjliga familjekonstellationer, men i någon mening måste det ha varit annorlunda när Alfons-böckerna började komma ut och alltså handlar om en pojke som helt okommenterat bor med sin ensamstående pappa. Böckerna är odödliga barnboksklassiker som fortfarande blir lästa av nya generationer. Det är härligt!

En annan litterär pappa är Åsa Linderborgs pappa, som inte riktigt räcker till i självbiografin Mig äger ingen, som handlar om Linderborgs uppväxt hos en alkoholiserad arbetare till pappa. Mycket fin och insiktsfull bok!

Den tredje pappan i min trio får bli en pappa som jag verkligen minns, men inte på något sätt har något positivt att säga om. I Chimamanda Ngozi Adichies Lila hibiskus är pappan en strängt religiös man som torterar sina barn i religionens namn. Fruktansvärd bok.


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Pappor”

  1. Lila hibiskus är så bra! Men pappan är som sagt hemsk.

    1. Ja, den är bra! Jag tycker dock bättre om Adichies andra böcker. Just nu läser jag Americanah och tycker att den är helt bländande bra! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.