Nostalgitorsdag

Det kanske inte är så många som vet det, men jag har pysslat med hemsidor i typ 15 års tid. Min första hemsida var en personlig hemsida, med animerade bilder och glada färger, gjord i Publisher, av alla program. På den tiden var jag ju bara ett barn och bloggar existerade inte, så det var ju inte riktigt det min blogg är nu för tiden. I början av 00-talet var hemsidor kreativa uttryck snarare än någonting fyllt med innehåll. Det enda sättet för besökare att interagera med hemsideägaren eller att kommentera texten var möjligen att skriva i en gästbok. Det här var länge sedan, som sagt, och tiderna förändras. Någon gång började jag skriva om böcker jag läste. Det fanns inga lättillgängliga publiceringsverktyg på den tiden, så det handlade om att hårdkoda, vilket jag alltså gjorde. Jag lärde mig faktiskt HTML och CSS (programmeringsspråken som används för att skapa webbsidor och styra deras utseende) av mig själv, genom att prova mig fram. Jag kanske var typ 13 år. Det var nog programmeringen som lockade lika mycket som att skriva.

Sedan har det bara fortsatt. Jag har en del sparat från den tiden, men mina första bokrecensioner är borta. Det tidigaste jag har sparat är bokrecensioner från 2000 och de finns faktiskt upplagda på min nuvarande blogg om man letar. Det dröjde dock många år innan bloggen också började innehålla rena blogginlägg, som inte var recensioner. Där förlorade jag dessutom hela det äldre arkivet vid en serveruppdatering, men har sparade inlägg från år 2008 och framåt.

Jag älskar att pyssla med bloggar och hemsidor. Jag lägger inte längre någon större tid på att pyssla med utseendet, för det har jag inte tillräckligt med kunskaper om, längre (HTML och CSS är något annat idag än var det var då…), men desto mer tid lägger jag på att skriva inlägg. Jag undrar ibland varför jag gör det, men jag inser att det enda svaret är att jag tycker att det är kul. En del kollar på TV-serier, andra virkar dukar och jag postar blogginlägg. Inte så konstigt!

Det slog mig här om dagen att bloggen har blivit rätt stor, i inlägg räknat, och texterna bara ligger där i ett arkiv. Jag tänkte att några av de kanske kan vara roliga att läsa idag igen, av olika orsaker. Jag har därför tänkt haka på det som på Instagram och bloggar kallas för ”Throwback Thursday” (har inte hittat någon klockren svensk översättning, men kanske nostalgitorsdag?). Ofta menar man då att posta bilder från när man var liten och sådant, men jag tänkte djupdyka i mitt arkiv med början nästa vecka.

Här är några gamla designer jag har haft på bloggen. Någon som minns?

Bokblomma2010 Bokblomma2012 Bokblomma2011 Bokblomma2013


Kommentarer

8 svar till ”Nostalgitorsdag”

 1. Kul med nostalgitorsdag! Kanske också hänger på nån vecka 🙂 Också kul att se gamla designs! Jag är också självlärd i HTML och CSS, satt och knåpade jättemycket med det när jag var i tonåren. Precis som du säger så har kunskaperna sjunkit, lite på grund av att jag inte varit aktiv och lite pågrund av att HTML och CSS har utvecklats, men jag har för avsikt att lära mig på nytt. Det är ju sååå kul att programmera! 🙂

  1. Ja, gör det!
   Kul att du också är programmerare! 🙂 Jag tycker också att det är superkul att programmera, men jag har inte tid att sätta mig in i allt nytt och php och databaser och sådant kan jag ingenting om…
   Men jag har turen att få programmera en del på jobbet, å andra sidan, och det är ju inte så dumt det heller, även om det i och för sig inte är webbprogrammering. 🙂

   1. Jag har ett svagt begrepp om php och databaser, började en jättebra distanskurs på BTH förra terminen som jag hoppade av när jag fick jobb. Men avser att ta upp den igen någon gång, verkade otroligt bra!

    1. Låter kul! När jag har blivit klar med min avhandlingen och, förhoppningsvis, känner mig peppad på studier igen, så ska jag nog kolla upp vilka alternativ det finns att lära sig databaser på distans! 🙂

 2. Hej,

  Det är alltid roligt att läsa lite mer personliga berättelser. Minns såklart många av dina designer. 🙂 Fina allihop. Jag gillar att de är så färgglada.

  Nostaligitorsdag lät ju jättespännande! Kanske blir ett tema bloggarna över? Får man hänga på kanske?

  1. Kul att du minns! 🙂
   Kör absolut igång med Nostalgitorsdag (eller vad du vill kalla det!)! 🙂 Det är bara roligt om fler hakar på. 🙂

 3. Kul med nostalgitorstag, särskilt när du hållit på så länge! Jag tänkte ett tag att jag skulle posta inlägg med bokrecensioner som jag skrivit när jag gick typ mellanstadiet, men de var så tråkiga att det inte kommer bli nåt.

  Gillade din header med bokhyllorna, men den här designen gillar jag nog bättre som helhet! 🙂

  (Har röstat i omröstningen om bok, och hoppas att Magikerna inte vinner. Läste den för ett tag sedan och den var inte något speciellt. Tyckte jag.)

  1. Fast tråkiga recensioner kan också vara roligt! Åtminstone om de är skrivna av ett barn. 😉 Tycker de borde överväga att lägga upp! 🙂

   Jag hoppas nästan också på något annat än Magikerna. 😮 Den har fått minst sagt blandade omdömen..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.