Höjdpunkter från 2010, årets bästa böcker #tbt

Throwback thursday! Jag har rotat i mitt arkiv och hittat ett inlägg där jag summerar årets bästa böcker 2010. Det måste ha varit mitt bästa läsår hittills. Jag lyfter nämligen fram dessa titlar:

Alberteböckerna av Cora Sandel
Älskade syster av Joyce Carol Oates
Gregorius av Bengt Ohlsson
Människor helt utan betydelse av Johan Kling
Norwegian wood av Haruki Murakami
Easter parade av Richard Yates
Mitt första liv av Bodil Malmsten.

Alltså! Hallå! Det är ju några av mina absoluta favoritböcker, nästan allihop. Jag orkar inte, vad bra böcker det är! Och de läste jag alltså, allihop, under ett och samma år? Innebär det att jag hade någon slags positiv feeling hela det året, eller att jag bara råkade plocka fullträff eller fullträff?

Orkar inte orda så mycket mer om de här böckerna, men klicka på länkarna så kan ni läsa mer om vad jag tyckte när jag bloggade om böckerna för 5 år sedan.

Här hittar ni mitt inlägg från årssummeringen 2010.

Jag hade tänkt fortsätta att summera mitt läsår 2010 och lyfta fram mina favoriter från året. Jag har läst mycket bra i år och en del böcker är ju bra på olika sätt… Bland de absolut bästa böckerna tycker jag att Alberte-böckerna hamnar. Fantastiska klassiker om en ung kvinnas liv i Paris! Jag började med de här böckerna redan 2009, men läste den avslutande delen i år. En annan fantastisk bok som jag läste ut tidigt i år och som verkligen har dröjt sig kvar i minnet är Älskade syster av Joyce Carol Oates. Trots att den inte är hennes bästa, i mitt tycke, är det verkligen en berättelse som berör. Boken är en svidande satir där barn utnyttjas för att föräldrarna ska klättra uppåt på den sociala stegen och där alla barn har olika bokstavsdiagnoser och byter psykofarmaka med varandra på de arrangerade ”lekstunder” när de ska träffas för att föräldrarna ska kunna träffa varandra. Det blir väldigt skruvat ibland, men den för tydligt fram sitt budskap. Läs mer…