Min läsplan framöver

Under en längre tid har jag haft som idé att läsa ut de böcker som jag har hemma. Jag har ju en gång köpt varje bok med en tanke om att läsa dem, men sedan har det inte blivit av och jag har nu fått ihop en imponerande samling hyllvärmare, som de brukar kallas. Till slut nådde jag en punkt när jag kände att jag behövde pusha mig själv till att läsa ut mina böcker genom att slumpa fram vilka titlar jag ska påbörja härnäst. Det har slunkit emellan ganska många bokcirkelböcer och bokklubbsböcker och så har jag lyssnar på en hel del ljudböcker och läst e-böcker från en app som jag har på telefonen, men annars har jag hållit mig till detta. Det har funkat bra. Jag har läst ut massor av böcker som varit stående ett tag, däribland mitt riktigt skämslånga lån (5 år), Det mest förbjudna.

Det mest förbjudna

Jag har dessutom läst flera guldkorn ur min egen hylla. I år läste jag till exempel hela underbara trilogin om Maj (mittenboken lyssnade jag på som ljudbok i och för sig). Den första boken hade jag haft i läsplattan i evigheter!

Liv till varje pris

Trots att det här arrangemanget har funkat fint så måste jag erkänna att jag saknar den där lustbetonade läsningen. Nu tar jag en paus från mitt eviga hyllvärmarprojekt. Min nya läsplan är att läsa precis just de böcker som jag är sugen på för stunden. Jag kommer så fort som möjligt låna hem en massa godis från biblioteket, däribland Mãn av Kim Thúy eftersom jag föreställer mig att hon kan vara min favoritförfattare i hela världen, men jag har hittills bara hunnit läsa Ru och jag har inte Mãn bland mina hyllvärmare. 😉 Jag minns knappt när jag var på biblioteket och lånade senast!! Jag är så pepp bara på det att gå till biblioteket att det är lite löjligt. Hehe. Och det ska bli så roligt att låna hyfsat aktuella böcker. Mina hyllvärmare är ju allt som oftast lite smågamla, såklart.

Projekt hyllvärmare återstartar i januari tror jag… Jag vill fortfarande läsa alla mina böcker, annars skulle jag inte ha dem.

Får se hur många böcker jag hinner med till dess.

De böcker jag är mest peppad på just nu:

Jag känner mig outsägligt rik som jag välja på allt detta.


Kommentarer

17 svar till ”Min läsplan framöver”

 1. […] I höstas bloggade jag om att jag var sugen på att läsa nya böcker och att jag ville pausa mitt ständigt pågående projekt med att läsa så kallade hyllvärmare, d.v.s. böcker som har stått olästa i mina hyllor ett tag. Jag hade en bra läshöst och läsvinter. Jag plöjde biblioteksbok efter biblioteksbok. Men nu då? Jag har ingen konkret läsplan, men jag tänkte försöka att gå tillbaka till att läsa hyllvärmare och en och annan bokcirkelbok, men kanske slänger jag också in en ny bok varannan-var tredje gång. […]

 2. […] blev också inspirerad av Bokblommas inlägg ”Min läsplan framöver: att välja böcker att läsa” där hon menar att den lustfyllda läsningen lite försvinner av att en känner att en […]

 3. […] läsning alltså… Jag var ju så peppad på att låna en massa böcker och läsa böcker som jag längtat extra mycket efter den senaste […]

 4. Mina hyllvärmare blir bara fler och fler…. Men om jag inte går på lust när jag väljer bok så går läsningen så trögt (intalar jag mig själv i alla fall :)) Lycka till med lässtrategin och hoppas att det blir många guldkorn!

  1. Mina blir också bara fler och fler.. 😮 Trots att jag aktivt har försök minska antalet i över ett år! 😮
   Det är ett härligt lyxproblem dock.. 🙂
   Jag har nog lite tur i att jag ofta har lust att läsa mina hyllvärmare, så jag har inte hamnat i några större lässvackor. 🙂 Men det ska bli kul att läsa lite nyare böcker ett tag.

 5. Åh, vad jag känner igen mig! Frestelsen med alla nya boksläpp blir för svår att motstå, så de där hyllvärmarna blir liggande lite för länge ibland. Astrids ”krigsdagböcker” är en av dem som jag längtar efter att läsa…

  1. Ja, det är helt sjukt hur mycket nytt som kommer hela tiden. Den här hösten känns extrem. Den ena av mina favoritförfattare efter den andra har kommit ut med nytt.. Så vad gör man? Känns lyxigt och kul att ha mycket bra läsning framför sig dock. 🙂

 6. Jag saknar inte böcker att läsa ut och måste ta tag i hyllvärmare.

  1. Nej, men saknar böcker att läsa ut.. Och tur är väl det. 🙂 Så mycket böcker, så lite tid. 🙂

 7. intressanta läsplaner.

  1. Ja, det finns mycket bra böcker att läsa känner jag.. 🙂

 8. Det där med ett evigt pågående hyllvärmarprojekt känns ju igen och det är svårt att bara hålla sig till de böckerna. Det kommer ju så många nya hela tiden. Nu provar jag ett nytt angreppssätt; att varje månad läsa fem av mina gamla för att sedan fylla på med nya, resten av månaden 🙂

  1. Smart strategi! Jag läser så långsamt och lite att jag skulle behöva modifiera till att läsa kanske 1-2 hyllvärmare per månad. Men det känns faktiskt som en strategi värd att prova. 🙂

 9. Åh, känner igen mig så mycket… Jag har ett pågående hyllvärmarprojekt men jag jobbar ju på bibliotek och det är SÅ SVÅRT att inte låna hem böcker varje dag! Men jag tror jag ska försöka ta nytt tag och göra som du, välja EN bok i taget istället ör att ge mig på en hel hög… Jag vill ju läsa dem, som du säger, bara att de blir liggande.

  1. Ja, jag kan verkligen förstå att det är svårt att avhålla sig från att plocka hem fler böcker. Du som jobbar bland alla frestelser.. 😉
   Jag ska också försöka läsa en bok i taget framöver.. Just nu har det faktiskt exploderat lite. Dessvärre har jag inte direkt hjälpt mig de senaste dagarna. Igår hämtade jag t.ex. en biblioteksbok som jag måste börja läsa ungefär nu för att jag ska hinna lämna in den i tid, så nu får mina påbörjade böcker hamna lite på paus ett tag tror jag..

   1. Ja, det är ju ofta problemet känner jag. Jag reservar ganska mycket nya böcker och när de droppar in så behöver en ju börja läsa dem direkt eftersom det (hos oss i alla fall) är tvåveckorslån när det är kö på boken. Då vill en ju kunna ägna sig helt åt den boken utan att en stor bokhög skriker åt en från bokhyllan… Jag tänker jobba på det här ihöst 🙂

    1. Så är det här med. Jag får reserverade böcker var och varannan vecka nu.. Så nu har det verkligen kört ihop sig. Har så många påbörjade böcker att jag blir lite snurrig.. Men, men… Det kanske rätar till sig på jullovet eller något. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.