Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Alla borde vara feminister

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

2012 höll författaren Chimamanda Ngozi Adichie ett hyllat ”TED talk”. För den som eventuellt inte känner till TED så är det alltså en konferens med tema ”idéer värda att sprida”. På TED:s hemsida finns en mängd inspirerande föredrag av om vitt skilda teman. Många föredragshållare är forskare, men det finns även andra som har bjudits in att tala. Adichie är alltså en av dem och hennes tal från 2012 handlar om just feminism. Alla borde vara feminister är en omarbetad version av detta föredrag. Det är ingen lång bok, utan det rör sig om 55 luftiga sidor.

Jag är naturligtvis feminist och jag är glad att det finns författare och andra som står upp och pratar om det här ämnet. Vad som är lite extra glädjande med Alla borde vara feminister är att Sveriges kvinnolobby, FN-förbundet, TCO, LO, Teskedsorden, Unizon, Gertrud Åström och Albert Bonniers förlag har tagit initiativet till att Adichies bok om feminism har delats ut till samtliga elever i årskurs 2 på gymnasiet. Det här känns som en utmärkt bok att samtala kring på gymnasiet. Den är lättläst och fylld med exempel som känns tacksamma att diskutera.

Med det sagt kan jag väl tycka att det mesta i Adichies bok känns som gamla nyheter. Hon tar inte upp något som känns speciellt nytt för oss svenskar, som förmodligen har kommit lite längre när det gäller jämställdhet än vad man har gjort i en hel del andra länder. En del saker i boken känns över huvud taget inte aktuella i Sverige. När hon skriver om hur hon blir misstagen för en prostituerad när hon går in på ett hotell så tror jag faktiskt inte att någon svensk känner igen sig från någon hotellupplevelse i Sverige. I Nigeria kanske det är ovanligt att en kvinna kan betala för ett eget rum, men i Sverige är situationen såklart lite annorlunda. Det gör ju dock inte att boken är mindre läsvärd för det. Det finns ingen anledning för oss att luta oss tillbaka och tro att det inte finns mer att göra. Adichies bok är lättläst och läsvärd. Jag hoppas att den väcker många tankar hos dagens unga som får chansen att läsa den i skolan.

I korthet

Rekommenderas för: Alla som vill läsa en lättläst och tänkvärd bok om feminism och varför vi alla borde vara feminister.

Betyg: 4 ordningsmän av 5.

Citerat ur Alla borde vara feminister

”Vi gör pojkarna en stor otjänst när vi uppfostrar dem som vi gör. Vi undertrycker deras medmänsklighet. Vi definierar manligheten mycket snävt.

Manligheten är en hård liten bur, och den stoppar vi in våra pojkar i.

Vi lär pojkar att passa sig för att visa rädsla, svaghet, sårbarhet. Vi lär dem att kamouflera sitt rätta jag eftersom de måste växa upp och bli a hard man, som man säger i Nigeria.”

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Om Chimamanda Ngozi Adichie och Alla borde vara feminister

Chimamanda Ngozi Adichie (född 1977) är en nigeriansk författare som delar sin tid mellan Nigeria och USA. Hon har skrivit flera prisbelönta och mycket uppskattade böcker som handlar om Nigeria då och nu. Hennes stora internationella genombrott blev med En halv gul sol (2007), som handlar om inbördeskriget i Nigeria (Biafrakriget). Hennes senaste roman på svenska är Americanah, som kom ut 2013.

Originalets titel: We should all be feminists (engelska).
Översättare: Niclas Hval.
Utgivningsår: 2015 (första svenska utgåvan, Bonniers).
Antal sidor: 61.
Andras röster: Bokfreak, Bokstugan, Feministbiblioteket.

Baksidestext

”Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. ”Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ’Du är ju för terrorism.’” Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans.

Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless.”


Kommentarer

12 svar till ”Alla borde vara feminister”

 1. […] Americanah (2013). Dessutom har hon skrivit ett antal noveller och två feministiska essäer (Alla borde vara feminister (2014) och Brev till en nybliven förälder (2017)). Adichie är gift, har en dotter och hon delar […]

 2. […] är många med mig som har läst den lilla pamfletten Alla borde vara feminister – Chimamanda Ngozi Adichies stridsskrift om varför alla borde vara just feminister (boken […]

 3. […] som skrivit om boken: Feministbiblioteket, Fiktiviteter, Beas bokhylla, Bokblomma, Bokomaten med […]

 4. Profilbild för Krister
  Krister

  Den stora orättvisan är att män lever kortare än kvinnor i genomsnitt.

  Dubbelt så många män tar livet av sig än kvinnor.

  1. Och vad beror det på då? Och vad ska vi göra åt det?
   Det finns strukturer i samhället som på olika sätt missgynnar olika grupper. Det är oerhört sorgligt att det är så.
   Det är självklart och uppenbart att jämlikhet är något som gynnar alla. Vad skulle hända om män var hemma mer med sina barn t.ex? Jobbade mindre? Tog ett större ansvar för hem och familj? Kanske är det nyckeln till bättre psykisk hälsa hos män. Som exempel.

 5. […] Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie […]

 6. Jag har faktiskt inte läst den ännu, och inte heller har jag sett hennes ted-talk. Tänker att det på sitt sätt blir MER relevant att det finns exempel som svenska befolkningen inte kan relatera till, då det visar på de skillnader som finns i jämställdheten över världen. Det är ett viktigt samtalsämne för att göra feminism till en global kamp och inte något som endast berör ”oss” här i Sverige.

  1. Det har du helt rätt i. Jag tänkte inte riktigt så.
   Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag tänkte.

   Men det är väl att det ibland känns så hopplöst, att människor runt omkring mig verkar så nöjda när de egentligen inte har någon orsak till det. Jag har t.ex. hamnat i många tråkiga situationer i jobbsammanhang; välutbildade akademikermän som säkerligen betraktar sig som oerhört moderna och öppensinnade har på många sätt förminskat mig och min prestation på ett sätt som de säkert inte varit medvetna om själva. Ibland tänker jag att folk är himla duktiga på att prata om hur kass kvinnosyn folk har i typ Syrien och så glöms det bort att t.ex. en kvinnlig kollega inte behandlas på samma sätt som en manlig kollega. Ibland måste man försöka identifiera problem i sin egen vardag (också). Jag skriver kanske lite luddigt nu, men jag har typ tusen exempel på trista jobbsituationer som jag inte är helt bekväm med att skriva om. Jag hade nog mest det här i mina tankar när jag skrev inlägget. Feminism handlar såklart om många saker och det är givetvis globala frågor. Jag hade nog mest mitt eget perspektiv framför mig. Om Adichie kanske frågar sig varför kvinnor gör allt hushållsarbete så frågar jag mig varför det är så svårt att ta för sig i yrkeslivet som ung kvinna i en gubbig bransch.

   1. Jag håller med dig. Båda perspektiven behövs.
    Är också otroligt trött på alla ”Dom där borta hatar kvinnor” samtidigt som det är långt ifrån jämställt här i Sverige. Tror tbh att man skulle behöva ändra helt och hållet hur man talar om feminism. Och det kanske denna boken hjälper till med:)

    1. Ja, det behövs nog på en del plan att man startar om diskussionen. För en del blir det avigt redan från början om ordet ”feminism” kommer på tal.. Det där tröttsamma med ”jämställdhet” vs ”feminism”.. Jag hoppas att boken blir en ögonöppnare för många. 🙂

 7. så fint att dom delade ut den till alla elever i tvåan. hopp om värden. kram på dig <33

  1. Ja, visst är det fint! 🙂 Kram.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.