Konstnärer i böcker: ytterligare 5 målningar som fått pryda bokomslag

Jag fortsätter med min lilla inläggsserie om konst i böcker. Jag har nämligen en mental liten samling över konstverk som finns på bokomslag. Här kommer ytterligare fem konstnärer (och här är mitt tidigare inlägg på samma tema).

Gustav Klimt

Gustav Klimt hör till en av mina största favoriter. Hans guldiga, glittrande, nästan pråliga, symbolistiska målningar är helt häpnadsväckande. Känner du inte till Klimt så har du säkert sett hans verk utan att veta om det. Kanske känner du igen Kyssen, ett av hans allra mest ikoniska verk, eller hans makalösa porträtt av Adele Block-Bauer, som också är en av ”huvudpersonerna” i filmen Woman in gold? Jag kände igen stilen direkt när jag såg omslaget till Den tunna isen av Lena Einhorn, och förstod att det var Klimt, men det krävdes en hel del bildsökande från min sambo innan vi identifierade den som ett utsnitt ur Die Jungfrau, en underbar målning över flera kvinnor i olika livssituationer.

Den tunna isen av Lena Einhorn
Den tunna isen av Lena Einhorn

Lars Lerin

Lars Lerin är sveriges (kanske världens!) bästa akvarellmålare och en av de konstnärer jag beundrar mest. Hans bilder har kontraster och skärpa som jag inte ens förstår hur man kan få till i en akvarell. Mörker, ljus. Han är också sanslöst skicklig på att hitta motiv bland det till synes mest intetsägande: fiskar i en hink, klippor, en bensinmack. Vill man verkligen frossa i Lerins konst ska man såklart läsa hans egna böcker, som naturligtvis har Lerin-motiv på framsidorna och inuti. Det finns dock fler böcker som har hans konst på framsidan. Den lilla novellen Den sista vägen av Rachel Korn har en detalj från akvarellen Syrien på omslaget. Novellen är del i en kvartett med skildringar av Förintelsen. De övriga titlarna (Citronen av Arnost Lustig, En vårmorgon av Ida Fink och Kylig vår av Aharon Appelfeld) har jag inte själv i min ägo, men visst känner man igen Lerin även på deras omslag. Underbart vackra.

Den sista vägen av Rachel Korn
Den sista vägen av Rachel Korn
Citronen av Arnošt Lustig
En vårmorgon av Ida Fink
Kylig vår av Aharon Appelfeld

Ben McLaughlin

Nog måste väl Aftonland av Therese Bohman prydas av ett konstverk, det är ju trots allt en roman om en professor i konstvetenskap? Jo, det finns en målning på framsidan: Ben McLaughlins January 5 2001: At least 10 people have been sacked from a leading insurance firm after sending e-mails featuring Bart Simpson and Kermit the Frog performing sex acts. Det är ingen konstnär jag känner igen sedan tidigare, men nu när jag har googlat så inser jag att jag verkligen gillar hans mjuka, lite dystra urbana miljöer. Titlarna plockar han tydligen lite slumpartat från tidningar och liknande. Det kanske framgick…

Aftonland av Therese Bohman
Aftonland av Therese Bohman

Helmer Osslund

Få konstnärer har lyckats måla så sprakande och dramatiska bilder över Norrland som Helmer Osslund. Hans målningar över lappländska fjällmassiv i höstskrud är helt otroliga; Han har verkligen lyckats hitta det sköna i det norrländska landskapet och färgerna. Det är inte konstigt att hans målningar är populära omslag till några av våra norrländska författare. Detaljer från Osslunds målningar syns exempelvis på Karin Smirnoffs böcker Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem. På den förstnämnda syns delar av På väg till Sjöfallet (fast spegelvänd?!), men de övriga känner jag inte riktigt igen, även om det är väldigt uppenbara Osslund även på dem. En Osslund pryder även Pölsan av Torgny Lindgren. Där det ett utstnitt ur Höstafton, Nordingrå som finns på omslaget.

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
Vi for upp med mor av Karin Smirnoff
Vi for upp med mor av Karin Smirnoff
Sen for jag hem av Karin Smirnoff
Sen for jag hem av Karin Smirnoff
Pölsan av Torgny Lindgren
Pölsan av Torgny Lindgren

Peter Tillberg

Peter Tillberg har gjort flertalet offentliga verk, men är kanske mest känd för sina samhällsdebatterande konstverk som han gjorde på 70-talet. Allra mest känd är nog faktiskt Blir du lönsam, lille vän? som pryder omslaget på En komikers uppväxt av Jonas Gardell. Den fotorealistiska målningen med den väldigt igenkännbara skolmiljön och eleverna i sina bänkar är verkligen en passande omslagsbild till Gardells uppväxtskildring. Vill man se målningen i sin helhet så finns den på Moderna museet. En ganska tragikomisk grej apropå Tillberg är att en av hans väggmålningar finns på Rosendalsskolan i Vallentuna. Den lät man elever förstöra (och har nu den knepiga uppgiften att försöka restaurera, till en kostnad som säkert inte är obetydlig)!

En komikers uppväxt av Jonas Gardell
En komikers uppväxt av Jonas Gardell

Kommentarer

8 svar till ”Konstnärer i böcker: ytterligare 5 målningar som fått pryda bokomslag”

 1. […] När jag skriver det här inlägget är det maj, museerna har varit stängda i evigheter och jag börjar känna mig rätt svältfödd på konst! Så: här kommer en fjärde del med konst som pryder framsidor på böcker. Här finns tidigare delar: 1, 2, 3. […]

 2. […] Dags för ett till inlägg om framsidor med konst! Jag har skrivit två tidigare inlägg på samma tema: ett, två. […]

 3. Mycket intressant artikel och recensioner. Jag beundrar också Lars Lerin. Jag tror att han är den bästa akvarellkonstnären i världen och många av mina vänner håller med mig om den punkten.

  1. Tack, vad kul att du gillade! Lars Lerin är verkligen fantastisk! Jag var på hans museum, Sandgrund, för något år sedan. En riktig upplevelse! 🙂

 4. Intressant vinkel! Aldrig tänkt på att det är Helmer Osslund som pryder Smirnoffs böcker! Minns hans väggmålning från åren jag jobbade på Vasaskolan i Gävle. Ett av mina starka minnen därifrån är f ö Linn Ullmans framträdande i en glest besatt aula, men hennes närvaro fyllde ändå rummet. Hennes farfar gick dessutom på Vasaskolan en gång i tiden.
  Låter som du bör läsa Renegater! Mycket om (snö)konst i den, och nu är den också tippad som möjlig Augustprisvinnare. Även av dej.
  Hoppas han vinner med tanke på att han aldrig fått Augustpriset!
  Tack för tipset om Ben McLaughlin! (Vilka titlar!) Hans bilder slår an och är besläktade med den konstnärs bild som Klas Östergren ger utrymme i finalen av Henry Morgan- trilogin! Jag älskar dessa sammanträffanden, som gör världen hel i all sin trasighet.
  Till sist; misslyckade konstbokomslag enligt mig: De sju delarna i den svenska pocketutgåvan av Prousts På spaning, prydda av (extrema) detaljer ur impressionistmålningar.

  1. Kul att höra om Vasaskolan! Kände inte till att det finns en Osslundmålning där. Roligt! Jag tycker att kommuner borde bli bättre på att lyfta fram sin konst. Det finns säkert många skatter som man inte känner till. 🙂

   Jag måste verkligen lägga till Renegater till min ”att läsa”-lista! Kul att höra dina kopplingar till konst. Nu blir jag extra nyfiken. 🙂

   Jag försökte googla fram pocketutgåvorna du nämnde, men hittade dem inte. Det extrema brukar dock sällan fungera, känner jag…

   1. Här har du det enligt mig sämsta!
    https://www.boktugg.se/bok/9789100555788/
    (Detalj av Georges Clarins porträtt av Sarah Bernhard 1876)
    För tydlighetens skull så finns Helmer Osslund väggmålning i Gävle. Finns, som vi vet, en Vasaskola här i Umeå också. Där har jag bara ätit och lyssnat på konserter, men nu är den visst skola igen.

    1. Ojsan, det utsnittet hade jag aldrig känt igen..! Verkligen ett udda val av detalj…

     Jag förstod att du inte menade Vasaskolan här i stan. Även om en Osslund säkert hade passat bra där med, särskilt nu när den återigen är en skola.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.