Bokrea 2018: mina reatips del 2

Här om dagen postade jag ett långt inlägg med en massa bokreatips. Men.. Jag har faktiskt fler tips att komma med, så här kommer del 2. 🙂 Den 27/2 är starten för årets rea.

Kokböcker

Mera vego och Ännu mera vego, med sina inspirerande recept på vegetarisk vardagsmat, är två av mina favoritkokböcker. De har precis kommit i en samlingsutgåva, som kanske är ett bättre val för den som är sugen på de här böckerna, men samlingsutgåvan finns såklart inte på  årets rea. Vill man köpa de enskilda kokböckerna så finns de i alla fall till nedsatt pris. Bonniers vegetariska kokbok är också en inspirerande bok som kan hittas på rean i år.

Ännu mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo

Mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo

Ungdomsböcker

Jag ”bevakar” inte ungdomsgenren och har dålig koll på nya ungdomsromaner, men jag vill i alla fall tipsa om Annika Thors finfina böcker om Steffi och Nelli, flickorna som kommer till Sverige under Andra världskriget. På årets rea finns de i urfina nyutgåvor. Missa inte!

En ö i havet av Annika Thor

Öppet hav av Annika Thor

Havets djup av Annika Thor

Näckrosdammen av Annika Thor

Seriealbum

Liv Strömquist är en feminist som jag inte alltid håller med, men hon lyckas alltid väcka tankar. Jag älskar hennes seriealbum (allihop). På årets rea finns de klockrena albumen Kunskapens frukt, som handlar om det kvinnliga könsorganet, och Uppgång och fall, som handlar om det ohållbara med vårt ekonomiska system (och JA, det är två sjukt roliga seriealbum, även om det kanske inte låter riktigt så).

Kunskapens frukt av Liv Strömquist

Uppgång & fall av Liv Strömquist

Böcker jag inte har läst… än.

En lång rad böcker som jag har tänkt läsa ”någon gång” finns på årets rea. Kanske passar jag på att slå till på någon av dem. Har du något tips på någon som är extra kul att ha i sin ägo? 🙂

 • 1947 av Elisabeth Åsbrink (Augustprisnominerad här om året…). Den här äger jag i och för sig redan, så det här är mest ett tips för andra.. 🙂
 • Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen (kritikerrosad skilsmässoskildring)
 • Frågor jag fått om förintelsen av Hédi Fried (måsteläsning, misstänker jag!)
 • De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru (förra årets Augustprisvinnare!)
 • Den skeva platsen av Caterina Pascual Söderbaum (vinnare av Sveriges radios romanpris)
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
 • De oroliga av Linn Ullman (hyllad biografi, som kanske passar extra bra det här ”Bergmanåret”, men själv lyssnar jag redan på den här som Radioföljetong, så jag kommer inte att köpa den, utan den blir ett tips till er)
 • Det förlorade landskapet, en biografi om och av Joyce Carol Oates <3
 • Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson (tänkte lyssna på den i Radioföljetongen snart, så det blir inte köp för min del, men kanske någon annan känner sig lockad att slå till?)
 • Ett litet liv av Hanya Yanagihara
 • Eugen Kallmanns ögon av Håkan Nesser (han skriver ju så speciellt och bra! 🙂 )
Eugen Kallmanns ögon av Håkan Nesser
Eugen Kallmanns ögon av Håkan Nesser
 • Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk. Det verkar vara en så fin bok om klass och fattigdom.
 • Gustav Klimt: Art Nouveau and the Vienna Secessionists av Michael Kerrigan, mest för att den skulle passa bra ihop med våra andra coffee table-böcker om art nouveau… 😉
 • Katt people av Julia Lindemalm och Annina Rabe (katter är livet <3).
 • Norma av Sofi Oksanen (hennes tidigare roman, Utrensning, är bland det bästa jag läst!).
 • När livet börjar om av Lucy Dillon (hon skriver nog samma roman om och om igen… Men ibland är det precis hennes typ av mysig feelgood som man vill ha!)
Katt people av Julia Lindemalm och Annina Rabe
Katt people av Julia Lindemalm och Annina Rabe
 • Romanerna om Patrick Melrose av Edward St. Aubyn
 • Stanna hos mig av Ayobami Adebayo
 • Swede hollow av Ola Larsmo (roman om fattiga utvandrare och deras liv i slummen i Amerika). Fast nej, den köper jag inte, för den har jag redan som e-bok. 🙂
 • Swing time av Zadie Smith
 • Ta itu av Kristina Sandberg (den måste ju vara bra; Maj-trilogin är i alla fall fantastisk!!)
 • Vi av Kim Thúy (älskade hennes debutroman, Ru).
Vi av Kim Thúy
Vi av Kim Thúy

Har du några tips på vilken/vilka böcker jag borde slå till på? 🙂

Det återstår att se vad/om jag köper något. Om inte annat passar jag nog på att slå till på några e-böcker, för de kan ju kosta en del om man köper till ordinarie pris, så det kan vara kul att reafynda sådana.


Kommentarer

9 svar till ”Bokrea 2018: mina reatips del 2”

 1. […] par mastiga inlägg med tips på reafynd och i ett av inläggen gjorde jag dessutom en lång, lång lista på böcker som jag själv var lite sugen på. Vad hände sedan då? Köpte jag något? Svar: ja. Men här […]

 2. Profilbild för Felicia
  Felicia

  Min favorit young adult-bok från förra året är med. Tre saker jag inte vet om dig – Julie Buxbaum. Så himla bra!!

  1. Tack för tips!! 🙂 Jag gillar YA, men glömmer ofta bort dem eftersom det sällan är de som finns på kultursidorna etc… Så ja, tack för tipset! 🙂

 3. tycker om att läsa gamla kokböcker

  1. Ja, det gör jag med! Jag har några från förra sekelskiftet som är riktigt spännande. Dock är de svåra att följa eftersom de inte direkt har dagens matskedar och decilitermått som utgångspunkt… 🙂

 4. Jag älskar En Ö I Havet serien och är så sjukt sugen på att köpa in pocketversionen eftersom inbundna håller på att trilla isär 😛

  1. Oj, visste inte att det är pocketutgåvor som är på rean. Blev faktiskt lite besviken nu, för jag trodde att de kommit i inbundet format. 😮 Men, men. Det är jättebra böcker, så jag förstår om du vill köpa nya. 🙂

 5. Frågor jag fått om förintelsen är jättebra!

  1. Kul att du tyckte det. Vill verkligen läsa den!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.