Noveller av Tove Jansson

Mina bokreatips 2021

Den 23:e februari är det dags för bokrea igen! Jag är mest sugen på att köpa e-böcker till min läsplatta (lite oklart vilka…), men det blir säkert en och annan pappersbok också. Hur de ska inhandlas känns lite oklart för stunden, nu när det är lite svårt att gå i affärer hur som helst. På något sätt kommer det att bli bokreashopping i alla fall. Här är mina boktips om det är fler som sugna på bokshopping!

Samlade verk av Lydia Sandgren, min favoritbok från 2020 samt förra årets Augustprisvinnare i skönlitteraturklassen (vilket som nu är finast 😉 )! En superhärlig tegelsten om vänskap, skapande och familjehemligheter.

Jag ser allt du gör av Annika Norlin är en annan av mina favoriter från 2020. En riktigt vass novellsamling, skriven med Norlins fantastiska språk, som känns igen från hennes musik (som hon gör under artistnamnen Säkert och Hello saferide).

Hela Karin Smirnoffs uppmärksammade janakippo-trilogi (Jag for ner till bror, Vi for upp med mor, Sen for jag hem) finns på rean. Det är böcker som inte liknar några andra och som har ett persongalleri man sällan träffar på i andra böcker. Det är böcker om glesbygd, elände, kärlek med mera, med mera. Nu finns hela trilogin även i en fin samlingsvolym.

En annan bok som utspelar sig i norrländsk landsbygd (närmare bestämt Tornedalen) är Testamente av Nina Wähä. Det är en läsvärd släktkrönika med ett väldigt brokigt och udda persongalleri.

Jag tycker personligen att den är lite överskattad, men har du mot förmodan missat den enorma försäljningssuccén Där kräftorna sjunger av Delia Owens så har du chansen att slå till på rean. Det finaste med boken, som handlar om en kvinna som lever ensam ute i våtmarken, är egentligen naturskildringarna. Det är en bok där kärleken till djur och natur verkligen lyser igenom. Fint!

Okej, jag håller inte Folk med ångest som Fredrik Backmans bästa, men Fredrik Backman är alltid Fredrik Backman och hans sorgliga och roliga feelgoodromaner har ändå en hög lägstanivå, så jo: visst är även lägenhetsköpsdramat Folk med ångest läsvärd.

Ålevangeliet av Patrik Svensson gjorde en sensationell succé här om året, trots att det är en så smal bok som en bok om ålar. Alla läste den! Det är nästan obegripligt. Vill du lära dig allt du inte visste att du ville veta om ålar så är det här rätt bok. Fascinerande.

Häxringarna av Kerstin Ekman är en stor favorit hos mig. Det är en underbar bok om kvinnoliv i ett stationssamhälle under förvandling. Jag kan knappt förstå varför jag inte har läst fortsättningen! Hela sviten finns på rean i år: Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus.

Jag hann inte knipa mitt exemplar av Nick Brandts fotobok Across the ravaged land förra året. I år är den på rea igen. Hans foton är fantastiska! Genom att närma sig djuren istället för att använda teleobjektiv får han till helt otroliga, närgångna bilder på djur som visar upp sig så att hela deras personlighet går rakt genom bilden. Min sambo har de två första delarna i trilogin: On this world och A shadow falls. Underbara allihop!

Det här är egentligen en barnbok, men eventuellt riktar den sig främst till akvarellälskande vuxna: Trollet är inte hemma av Lars Lerin. Jag har inte läst den, men jag kan inte tänka mig något annat än att illustrationerna är fantastiska. Han målar ju som ingen annan!

Liv Strömquists seriealbum är roliga, lärorika, uppfriskande och provocerande i en skön blandning. Einsteins fru är en av hennes bästa – en mycket bra bok om kvinnoliv. Den finns i en nyutgåva som i år kan hittas på rean: Einsteins nya fru.

Små eldar överallt av Celeste Ng blev en stor snackis för några år sedan och jag förstår varför den blivit så hyllad och omtyckt. Det är en intressant bok som vänder och vrider på olika sidor av moderskapet. Ska jag vara helt ärlig tyckte jag att formen kändes lite sökt, handlingen lite tillrättalagd, men jag är nog rätt ensam om att inte sälla mig till hyllningskören. Vi bokcirklade den och mina bokcirkelkompisar tyckte att den var mycket bra. Som exempel.

Förr eller senare måste jag läsa Renegater av Klas Östergren. Många har tipsat om den och jag känner på mig att jag kommer att gilla den. Hela trilogin finns på rean: Gangsters, Gentlemen och Renegater. Känns som moderna klassiker!

Får se vad jag slår till på för egen del. Kanske blir det Noveller av Tove Jansson. Älskar noveller! <3 Har du några köpplaner?

Noveller av Tove Jansson
Noveller av Tove Jansson

Kommentarer

2 svar till ”Mina bokreatips 2021”

  1. Norlins bok har jag oläst hemma, ser fram emot att plocka upp den!

    1. Härligt att du har den kvar! Riktigt bra novellsamling!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.