Läsa på balkongen

Sommarens böcker

Jag tycker det är kul att hålla koll på utgivningen och brukar bläddra i förlagens (digitala) kataloger inför varje säsong. Jag brukar varje månad dela med mig av några tips. Nu är det emellertid så att jag inte vet hur och när jag kan och vill blogga den närmsta tiden (p.g.a. bebis). Här kommer alltså ett tidsinställt inlägg med hela sommarens boktips. Det kändes så synd att inte dela med mig när jag nu en gång bläddrat kataloger!

Nya böcker i juni

 • Dottern av Anne B. Ragde är den sjätte boken om Torunn och släktgården Neshov. Jag slukade de tre första böckerna, som var riktiga bästsäljare på 00-talet. Nära tio år efter det att trilogin var avslutad gjorde författaren en slags nystart av serien. Jag vet inte om jag är peppad på del 4–6, om jag ska vara helt ärlig, men jag hajar alltid till när jag ser Ragdes namn i en katalog. Hon skriver så bra!
 • Pestön av Marie Hermanson känns som junis mest spännande bok för min del. Har man läst några av Hermansons böcker så vet man ungefär vad man har att förvänta sig. Hon har sin stil. I hennes romaner finns alltid superintressanta karaktärer och spännande intriger, uppblandat med totalt skruvade grejer. Man kan aldrig riktigt lita på hur Hermansons romaner utvecklar sig. I värsta fall blir jag rent av irriterad. Ändå går de inte att lägga ifrån sig?! Hur det blir med Pestön vet jag inte, men det är en historisk roman i Göteborgsmiljö och en fristående fortsättning på Den stora utställningen (som jag inte har läst).
 • Porträtt av en konstnär: Frida Kahlo och Vincent van Gogh av Lucy Brownridge med illustrationer av Edit Carron och Sandra Deickmann. Nej, jag kommer förmodligen inte läsa någon av de här illustrerade faktaböckerna, riktade till barn, men jag blev mycket glad när jag såg dem! Jag är intresserad av konst och det känns härligt att det ges ut sådana här fina böcker som presenterar några av våra största konstnärer. Varje uppslag innehåller tydligen bilder från konstnärernas verk och författaren har masterexamen i konsthistoria, så det känns som böcker med kvalitet.

Nya böcker i juli

 • Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf är en av mina favoritböcker och en riktig klassiker. Har du inte läst berättelsen om Jan i Skrolycka och hans enorma kärlek till dottern – som leder honom till galenskap, borde du ta chansen. I juli kommer den i nyutgåva.
 • Schack under vulkanen av Håkan Nesser är den sjunde boken om Barbarotti och Eva Backman. I den här boken kommer ett manus hamna i Barbarottis händer och plötsligt dras han rakt in i något nytt fall. Jag förväntar mig spänning, överraskning och mys, som i alla Nessers böcker. Jag älskar hans språk också. Det räcker att läsa titeln så förstår man vem som är författaren.

Nya böcker i augusti

 • Londonflickan av Susanna Alakoski. Äntligen kommer nästa del i Alakoskis tänkte serie om samhällets utveckling och kvinnors liv under 1900-talet! Första delen, Bomullsängeln, utspelade sig i Vasa vid 1900-talets början. Nu har handlingen flyttats till 50-talet och Hildas dotter Greta har lämnat Vasa till förmån för Stockholm. Jag gillar verkligen Alakoskis ambitiösa projekt att göra något av en ”Mina drömmars stad” fast med kvinnor i fokus.

Det var mina boktips inför sommaren! Vad planerar du att läsa i sommar? 🙂


Kommentarer

7 svar till ”Sommarens böcker”

 1. […] skrev ett inlägg tidigare i år och tipsade om böcker som är aktuella nu i sommar, men sedan jag författade inlägget i maj har det tillkommit ganska många titlar som kommer ut nu […]

 2. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Tack för fina boktips. Fler av dem blev jag glad åt. Särskilt att Nesser kommer med en ny.

  1. Ja, nytt av Nesser är alltid kul!

 3. Ja, Håkan Nessers kommande, så snart det blir möjligt. Glad nyhet! Hoppas ni också får en glad nyhet snart! Men läser gör man i sängen eller hängmattan. Så det så!
  Fin balkong och utsikt dock.

  1. Ja, Nessers bok är den jag ser fram emot mest. Kanske får bli en av de kommande ljudböckerna för min del. Förhoppningsvis kommer den i inläsning med Nesser själv. Det brukar bli bra!

   Den goda nyheten är faktiskt redan här. Den 23/5 kom en liten Rut till världen! 🙂 Får se hur mycket läsning det blir på balkong, säng, hängmatta framöver.. 🙂

   1. Åh, riktigt varmt grattis! Hoppas ni får en bra sommar med Rut!

    1. Tack så mycket!! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.