Allt blir inget av Martin Kellerman

Allt blir inget av Martin Kellerman

Allt blir inget av Martin Kellerman är en rolig och sorglig roman om ett triangeldrama och en lockande gräsodling i Stockholms skärgård.

Allt blir inget är Martin Kellermans debutroman. För de flesta är Kellerman förmodligen mest känd som serietecknaren bakom Rocky, den autofiktiva serien där Kellerman under 20 års tid skildrade livet och vardagen för en serietecknare i en hunds skepnad. Jargongen och stilen från Rocky känns igen i Allt blir inget. Här finns en mörk humor och udda karaktärer, precis som i Rocky.

Boken kretsar kring Florian, Kea och Max. Florian är en pillerknarkande ensling som bor på en ö i Stockholms skärgård. Han har bott hos sin farmor, men hon ligger sedan länge död på husets övervåning. Nedervåningen har förvandlats till gräsodling. Planen är att sälja skörden och ge sig av för gott, men i väntan på att den ska bli klar lever han på farmoderns pension.

Max och Kea är kusiner på segelsemester. Kea är 16 år och är ute efter fest och uteliv i Sandhamn och Vaxholm. Hennes något äldre kusin har inte samma intressen, men han känner ett ansvar över Kea och seglingen. Medan Kea roar sig med seglarkillar blir han kvar i båten. När hon kommer tillbaka finns han där, som en bror. Det omaka paret – den överviktige och mobbade Max och hans populära och rättframme kusin – lägger av en slump till vid Florians ö och blir kvar.

Ett udda triangeldrama utspelar sig. Florian och Max suktar efter Kea och hittar ständigt tecken på att vänskapen är på väg mot något mer. Kea ser båda som sina vänner och förstår inte signalerna, ser rent av att de båda konkurrenterna blivit oväntat nära vänner med varandra. Gräsodlingen leder till ytterligare spänning. Både Max och Florian är desperata efter förändring och ser gräset som en utväg.

Allt blir inget är en underhållande och skruvad berättelse. Jag slukade den och njöt av att läsa om tre personer som är långt från den kulturelit, som befolkar så många andra böcker, och av att läsa en bok som absolut inte är PK. Det var uppfriskande. Kellerman är dessutom vass på att formulera sig och får verkligen till det. Allt blir inget är rolig, dråplig, men också rejält sorglig i en snygg blandning. Jag tycker också att han fångar hur det kan vara att vara en naiv 16-åring och att vara olyckligt kär. Man kan tänka att huvudpersonerna är tre riktiga stereotyper, men det känns verkligen inte så. Alla i boken har många sidor. Även de mest idiotiska personerna kan man få vissa sympatier för. Sympatierna växlar faktiskt mest hela tiden, så som de ska när en författare har lyckats göra huvudpersonerna levande.

Allt blir inget

Allt blir inget av Martin Kellerman

Förlag: Albert Bonniers förlag (2015).
ISBN: 9789100142575, 9789100142582.

Martin Kellerman

Martin Kellerman (född 1973) är en svensk serieskapare och författare, främst känd för den autofiktiva serien Rocky.

Bokrecension
Datum
Bok
Allt blir inget av Martin Kellerman
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
E-bok

Kommentarer

3 svar till ”Allt blir inget av Martin Kellerman”

  1. […] Allt blir inget är årets mest uppfriskande läsning. Triangeldraman har man läst förut, men inte i den här skruvade tappningen och inte med de här osympatiska och tragikomiska personerna som spenderar en sommar tillsammans på en ö med en enorm gräsodling. […]

  2. Ja, tack för att du påminner mig om den godingen! Rätt många böcker har jag läst efter den, men Kellermans romandebut har jag i gott och belåtet minne, som du nu för till ytan.

    1. Roligt att du också gillade den! Det känns som en bok som kommer att fastna i minnet. Den är ju rätt annorlunda och sticker ut.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.