Hägring 38 av Kjell Westö

Årets bästa böcker 2021

Året lider mot sitt slut och vad passar då bättre än att blicka bakåt och utse årets bästa läsning? Efter en del funderande och funderande (en del böcker minns jag inte ens att jag har läst!!) har jag vaskat fram tio favoriter. Här kommer en topplista i bakvänd ordning!

10: Diktsamling av Lina Ekdahl

Jag hade an ambition att läsa en massa poesi i år! Det blev inte så mycket av det, om jag ska vara ärlig. Bland den poesiläsning som trots allt blev av tycker jag att Lina Ekdahls Diktsamling i blåvitt står ut. Lekfull och jordnära, precis som jag gillar poesisamlingar.

Diktsamling av Lina Ekdahl
Diktsamling av Lina Ekdahl

9: Inne i spegelsalen av Liv Strömquist

Liv Strömquist är fenomenal på att fånga samtiden och hon har en otrolig förmåga att ständigt överraska och hitta nya vinklar till ämnen som annars kan upplevas lite uttjatade. Inne i spegelsalen är en tecknad essä om skönhet. Tänkvärd och kul!

Inne i spegelsalen av Liv Strömquist
Inne i spegelsalen av Liv Strömquist

8: Byggnadsvård av Erika Åberg

Gillar man Det sitter i väggarna på SVT får man inte missa byggnadsantikvarien Erika Åbergs personliga och kunniga bok Byggnadsvård, som tar sig an ämnet hållbar byggnadsvård från alla vinklar. Här handlar det inte bara om att göra hållbara och smarta konstruktions- och materialval utan också att renovera på ett hållbart sätt så att projekten inte blir för övermäktiga. En inspirerande bok!

Byggnadsvård av Erika Åberg
Byggnadsvård av Erika Åberg

7: Tung av Kiese Laymon

Tung är precis den typen av bok jag tycker om: intelligent, annorlunda och med många lager. Hur är det att vara svart och stor i dagens USA? Det kan inte jag veta, men Kiese Laymon gör det levande i den här självbiografiska berättelsen.

Tung av Kiese Laymon
Tung av Kiese Laymon

6: Bakvatten av Maria Broberg

I år har jag gjort en omläsning av Bakvatten av Maria Broberg. Första läsningen (eller lyssningen, rättare sagt – jag lyssnade på ljudboken) missade jag flera lager och jag är därför glad att jag läste om boken i våras. Det är verkligen en otroligt fin och vemodig berättelse om ensamhet & kärlek, hemligheter & skvaller och om att aldrig vara riktigt fri.

Bakvatten av Maria Broberg
Bakvatten av Maria Broberg

5: Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert

Kvinnornas stad skulle jag beskriva som årets härligaste läsning: en riktig bladvändare att ramla in i. Boken handlar om vänskap, kärlek och nöjesliv i 40-talets New York och den var svår att lägga ifrån sig. Inte den tyngsta boken jag läst i år, men tveklöst den mest avkopplande.

Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert
Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert

4: Allt blir inget av Martin Kellerman

Allt blir inget är årets mest uppfriskande läsning. Triangeldraman har man läst förut, men inte i den här skruvade tappningen och inte med de här osympatiska och tragikomiska personerna som spenderar en sommar tillsammans på en ö med en enorm gräsodling.

Allt blir inget av Martin Kellerman
Allt blir inget av Martin Kellerman

3: Armade cykel av Anita Salomonsson

Det pratas ibland om västerbottensförfattare, Sara Lidman, Torgny Lindgren, P.O. Enquist… Men för mig slår Armade cykel av Anita Salomonsson de andra med hästlängder. Jag blev verkligen tagen av den här berättelsen om sorg och lycka i Västerbottens inland. Den känns så långt borta och ändå så nära och levande, denna berättelse om ett modernt samhälle som växer fram och om ett udda par som läsaren får följa genom livet.

Armade cykel av Anita Solomonsson
Armade cykel av Anita Solomonsson

2: Vinterkriget av Philip Teir

Oj, vad Philip Teir har lyckats sätta fingret på medelklassliv och relationstrassel med den här underbara romanen. I Vinterkriget får läsaren följa äktenskap i alla skeenden: från det nyss ingångna till det i upplösning. Det är beskrivet med känsla och humor. För den som tyckte att Samlade verk var lite pretto är det här är en mer läsvärd version om kulturelitens bryderier.

Vinterkriget av Philip Teir
Vinterkriget av Philip Teir

1: Hägring 38 av Kjell Westö

Hägring 38 blir min självklara topproman i år. Det här är boken som innehåller allt. Det är spännande. Det finns kärlek (och en separation). Den berättar intressant om tiden innan Andra världskrigets utbrott. Lager efter lager vecklar ut sig och det är omöjligt att inte känna med och för huvudpersonerna. Älskade den här boken!


Kommentarer

12 svar till ”Årets bästa böcker 2021”

 1. Jag har bara läst Hägring 38 av dessa och jag håller med om att den är riktigt bra.

  1. Det verkar som att många håller med mig om att den är riktigt bra. 🙂

 2. Lina Ekdahl är Göteborgs brunnslockspoet

  1. Blev tvungen att googla brunnslockspoesi. Vilken fantastisk grej att det är poesi på brunnslock i Göteborg. Fler städer borde införa detsamma! 🙂

 3. Jag har läst/lyssnat på fyra av dessa genom åren (bl a Hägring 38) och håller Kellermans bok högst.
  Min bästa bok i år får bli Shuggie Bain bland många andra mycket bra böcker t ex Vänligheten, som jag tror du också läst. Varit ett väldigt berikande och underhållande läsår!
  Tar med mig Kvinnornas stad och Vinterkriget, som främsta tips.
  Gott Nytt (läs)År!
  Ser att din blogg tillhör Sveriges bästa bloggar. Instämmer!

  1. Åh, tack för fina ord om bloggen! 🙂

   Kellermans bok var riktigt bra! Det är så svårt att jämföra böcker inför en sådan här topplista.. Det blir lite äpplen och päron. Kan man jämföra en feelgood med en klassiker? Poesi med en faktabok? Kanske inte! Vänligheten förstår jag knappt hur jag kunde missa i den här listan!! Den måste ha hamnat på plats 11. 😉

   Jag måste absolut läsa Shuggie Bain!

   Gott nytt år!

 4. Tack för listan. Funderade på att läsa Bakvatten när den kom (visst var det precis i första vågen? tror jag var på releasefesten på instagram) men jag läste den aldrig. Kanske ska plocka upp den nu.

  1. Ja, det stämmer nog.. Den kom våren 2020. Inte ett toppenläge att lansera en bok (särskilt inte för en debutant, antar jag!). Jag skulle ge den en chans om jag var du! 😀

 5. Fina tips.

  1. Kul att du gillade! 🙂

 6. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Så många bra tips! Tack!

  1. Kul att du fick några tips! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.