Osebol av Marit Kapla

Årets bästa bok… 2019

Jag brukar varje år göra en topplista över årets bästa läsning. Där trängs böcker från alla möjliga genres och utgivningsår. Att bara inkludera böcker från årets utgivning känns sällan meningsfullt. Därför brukar jag också följa upp med ett mer bakåtblickande inlägg. Vilken var den i mitt tycke bästa boken som kom ut för tre år sedan? Nu är det dags att ta sig an 2019! Och självklart har bra böcker inget bäst före-datum..!

Jag har läst 38 böcker med utgivningsår 2019. En av böckerna har fått något så ovanligt som mitt allra sämsta betyg, 1 av 5, men den ska vi såklart inte uppehålla oss vid i det här inlägget. Låt oss fokusera på det riktigt bra istället! Får jag gissa att många uppskattade Små eldar överallt av Celeste Ng, Allt jag fått lära mig av Tara Westover eller Testamente av Nina Wähä? De håller jag dessvärre för ganska medelmåttiga böcker. Andra skulle nog hålla fram uppmärksammade böcker som Ålevangeliet av Patrik Svensson, Klubben av Matilda Gustavsson eller Vi for upp med mor av Karin Smirnoff. De var mycket bra!

Men om jag verkligen ska försöka lyfta fram en favorit så måste valet falla på Osebol av Marit Kapla. Det är en underbar poesisamling och dokumentär om liv och människor i en avfolkningsbygd. Det är en bok som säger otroligt mycket om Sverige och om livet. Älskade den!

Några bubblare: Gift av Tove Ditlevsen, Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert, Tung av Kiese Laymon och Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist.


Kommentarer

2 svar till ”Årets bästa bok… 2019”

  1. tyckte om Osebol, annorlunda

    1. Ja, en väldigt annorlunda bok. Så fint med poesi och reportage i ett.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.