Nya böcker i mars 2022

Mars är en månad då förlagen uppenbarligen ger ut extra mycket böcker. Jag hittade i alla fall många nyheter jag blev nyfiken på. Här kommer en lista!

 • 1959: Ingrid och Georg – en kärlekshistoria av Helena von Zweigbergk känns lockande. Jag vet inte många andra än von Zweigbergk som skriver så träffande och fint om människor och relationer. Redan titeln lovar en klassiskt bra relationsroman.
 • Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist känner jag mig nyfiken på! Den beskrivs som ”en ensam flickas uppväxt fylld av doft, färg och smak”. Smak verkar vara viktigt. Besatthet vid mat. Jag har lite blandade åsikter om Ramqvists romaner, men More fire var fantastisk!
 • En gång om året av Peppe Öhman är jag mycket nyfiken på! Jag har följt Peppes och Karin Jihdes podd, Mellan raderna, i många år och det vore roligt att också läsa något som någon av dem har skrivit.
 • En vänskap av Silvia Avallone är en roman ”om vår tid, om unga kvinnor och klass och Italien”. Kanske har ni läst Stål av samma författaren? Jag blev inte så imponerad av den… Men nog vill jag gärna ge författaren en ny chans!
 • Hallå! En brokig samling av Stina Wirsén känns som en pekboksantologi vi vill ha i hyllan (eller åtminstone låna hem från bibblan). Vi har plöjt otaliga Wirsén de senaste månaderna här hemma. Gillar Wirséns brokiga och brytiga böcker.
 • Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger är en serie och en dokumentärroman om sökandet efter de som ”försvann” under Andra världskriget. Känns som en viktig och stark berättelse.
 • Kommer tigrar av Barbro Lindgren och Sara Olausson vill jag läsa för min dotter. Barbro Lindgren är ju fantastisk (tänk att vi har en svensk ALMA-pristagare, bara en sådan sak!). Sara Olausson har ritat otaliga seriealbum riktade till vuxna och jag har läst flera av dem. I den här barnboken har hon förmodligen valt bort det skeva och läskiga som ofta återfinns i hennes vuxen-illustrationer…
 • Magnificat av Linnea Axelsson tror jag många har längtat efter. Hennes augustprisbelönade poesisamling Ædnan fick ett otroligt fint mottagande. Nu är hon aktuell med en ny roman, enligt förlaget en berättelse om ”förälskelse och sorg”.
 • Minibarnkammarboken. Promenad är en bok med ”ramsor och sånger, pek och lek för de allra yngsta”. Förmodligen lika bra som allt annat i barnkammarserien. Vi har Den silvriga barnkammarboken här hemma och den börjar gå sönder…
 • Precis som du av Nick Hornby lockar mig verkligen. Hornby har en rad roliga, sorgliga och härliga feelgoodromaner bakom sig (Om en pojke!). I Precis som du möts två personer som är varandras motsats. Det känns som ett tema som redan är gjort, men jag tror ändå att boken kan vara den perfekta läsningen om man är ute efter något avkopplande.
 • Sagan om den lilla gråsparven är Jonas Gardells barnboksdebut. Bara en sådan sak! För illustrationerna står Martin Jacobson. Och de är ju helt otroliga! Framsidan vill jag ha och rama in!!
 • Spionen Bergling av Jonas Bonnier är nästa reportagebok i det som verkar vara Bonniers stora bokprojekt med starka berättelser (tidigare: Helikopterrånet och Knutby). Och visst känns det som kittlande läsning, på något sätt. Vem var Bergling och hur är livet som spion?
 • Stora naturboken av Lars Klinting känns som ett måste. Jag hade Första djurboken när jag var liten och älskade den. När min dotter blir lite äldre blir det hennes tur att ta del av Klintings underbara böcker om djur och natur.
 • Svindlande stunder i Blackeberg av Petra Mede vill jag gärna läsa! Jag har hört Petras resa i hennes Sommarprat. Balett, långtidssjukskrivning, kometkarriär i humorbranschen. Svindlande är förmodligen rätt ord! Svindlande stunder i Blackeberg är en självbiografisk berättelse som tar avstamp i Medes tonår.
 • Violeta av Isabel Allende. Det börjar bli länge sedan jag läste den, men Andarnas hus var verkligen en fantastiskt läsupplevelse. Nu kommer en till roman av samma författare. Beskrivs som ”en läsupplevelse i världsklass”. Den verkar utlova pandemiskildring och kärlek.

Kommentarer

4 svar till ”Nya böcker i mars 2022”

 1. Ja, nu kommer det många intressanta titlar på en gång.. 🙂

 2. många intressanta, Helena von Zweigbergk har jag läst och lyssnat på på biblioteket, Hornby är rolig, Silvia Avallone vill jag läsa, och flera andra

 3. Jag med! Läste Fröken livrädd och kärleken för mååånga år sedan. Känns väldigt intressant med hennes nya!

 4. Ihågkom oss till liv låter som en riktigt intressant bok, den vill jag läsa.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.