Nya böcker i april 2022

Det kommer ut så mycket kul i april! Här är de jag är mest nyfiken på:

 • H som i hök av Helen Macdonald finns oläst i min läsplatta… Jag kommer att läsa den någon dag, absolut. Men vad jag också vill läsa är Aftonflykter som kommer nu i april. Förlaget skriver: ”Aftonflykter är en inspirerande bok om hur vi med djurens hjälp kan förstå mer om oss själva”. Älskar djur och natur! Behöver verkligen läsa den här naturskildringen!
 • Att vara man av Nicole Krauss känns intressant! Har ni läst den omtalade och kritikerrosade Kärlekens historia? En väldigt smärtsam och fin roman! Att vara man verkar vara en novellsamling där berättelserna hänger ihop och bildar en roman. ”Tänkvärt, intelligent och fyndigt om hur det är att bli man idag.” skriver förlaget.
 • Den lekande barnkammarboken vill man ju ha! Barnkammarböckerna är en serie antologier med hög kvalitet (vi har Den silvriga barnkammarboken, en sångbok med superfina illustrationer). Den lekande barnkammarboken innehåller lekar, sagor, sånger och ramsor som passar barn 0–5 år.
 • Det var en gång i Hollywood av Quentin Tarantino. Det här är alltså en roman som bygger på filmen Once upon a time in Hollywood. Att böcker filmatiseras händer mest hela tiden, men att filmer blir till böcker känns inte helt vanligt. Kul grej! Jag älskar filmen där Leonardo di Caprio spelar en skådespelare som hamnat i B-filmsträsket och Brad Pitt spelar hans stuntman. Om boken kan göra filmen rättvisa? Vem vet! Jag är nyfiken på den i alla fall!
 • Sylvia Plath har skrivit en av mina favoritböcker: Glaskupan. Tyvärr blev Plaths liv och författarskap alldeles för kort, men visst finns det mer att läsa. I april kommer Dikter, med urval från hennes båda diktsamlingar hon hann med innan hon dog i sviterna av depression. Dessutom kommer samlingsutgåvan Noveller. Jag är svag för noveller. Känner på mig att den här boken kommer att leta sig in i min bokhylla förr eller senare… Där har jag förresten redan en Plath-novell: Johnny Panic och drömbibeln.
 • Okej, jag orkar nog inte läsa Experimentet av Karin Grundberg Wolodarski, men den låter intressant och jag hoppas att den leder till en bra debatt. Boken handlar om hur svenska skolan blev en av världens mest avreglerade. Jag känner en och annan lärare. Ganska många faktiskt. Om många jobbar i skolvärlden? Nja… Och det är ett av många (anekdotiska) exempel på att något är jävligt fel med skolan i Sverige.
 • Man hör ofta att Sverige är ett land med hög skatt. Och en och annan frågar var man får för pengarna? Ganska mycket om du frågar mig… Dessutom är ju Sverige på många sätt ett skatteparadis (fastighetsskatt? nä! förmögenhetsskatt? nä! arvsskatt? nä!)… Girig-Sverige av Andreas Cervenka handlar om de klyftor som blir allt djupare i det här landet. Klyftan mellan superrika och vanlisar. Den här boken kan nog bli en ögonöppnare för många!
 • Gravid av Erika Baraldi och Sara Dellner kommer över ett år för sent för min del, men hade jag varit gravid idag hade jag varit sugen på att läsa! Jag slukade gravid- och barnlitteratur när jag väntade barn. I den här boken är fokus på något som andra böcker sällan gräver särskilt djupt i: graviditet och psykisk ohälsa. Bland annat går boken igenom fjärde trimestern. Jag hade hört talas om den fjärde trimestern, men jag hade önskat att jag hade vetat mer. De tre första månaderna med bebis var verkligen tuffa. De tuffaste månaden med barn hittills, måste jag säga. Och så kändes det, trots att andra ville hävda att det där minsann var den lätta tiden och att allting skulle bli sååå mycker svårare sedan… ”Sådär små bebisar sover ju mest….” Skulle jag ge ett råd (vilket jag i och för sig aldrig skulle få för mig att göra…) så är det att se de första tre månaderna som den fjärde trimestern, som en ren förlängning av graviditeten där man får ta dagen som den kommer och se vad man mäktar med.
 • Sjung och ramsa med Bebbe. Ja, tack! Bebbe är en favorit och vi har redan läst Ramsa med Bebbe av samma författare, Mervi Lindman. Nu kommer en liten bok med 12 sånger och ramsor för de minsta. Den kommer vi nog låna från bibblan.
 • Daniel Sjölin har skrivit en av mina favoritnoveller: Alla vill bara gå hem. Jag älskar berättelser där författaren tar ut svängarna och leker med språket. Hoppas Sjölin har fortsatt på samma sätt nu när han återigen är aktuell med en roman. I april kommer Underskottet.
 • Jag har en grej för barnböcker med katter. Hittar jag en katt-bok på bibblan brukar den få följa med hem. Min bebis tittar när jag läser. Pekar på katterna. Tycker om när jag säger ”mjauuu”. Jag vill helt klart läsa Åtta små kattungar av Ulf Nilsson och Lisen Adbåge. Synd att åtta kattungar ej följer med boken…

Har du några april-böcker du är sugen på att läsa? 🙂


Kommentarer

4 svar till ”Nya böcker i april 2022”

 1. Tack för tips. 🙂

 2. Bibliotek är fantastiskt. 🙂 Jag lånar mycket på bibblan! Men just noveller tycker jag är kul att ha hemma i hyllan, så kan man läsa någon då och då.

 3. Varierande, Sylvia Plaths Noveller lånade jag på biblioteket.

 4. Jag hoppas att du vill läsa min roman longingforlove.se (Ordalaget förlag) om Cecilia och Ruben som möts på Sörmlands vackraste plats Stensunds folkhögskola.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.