Bokkedjan 10: Fantasi

Den här veckan har Bokkedjan temat fantasi. Spontant skulle man ju vilja name droppa lite fantsyböcker, men den genren är skapligt outforskad för min del.

Istället börjar jag Bokkedjan med samlingen Sagobok, med noveller av Astrid Lindgren. Här använder barnen sin fantasi för att fly från de svåra förhållanden de lever under. En av novellerna handlar om pojken som hälsar på Nils Karlsson-Pyssling när han är ensam hemma och har det tråkigt.

En annan liten person, om än inte lika liten som Nils Karlsson-Pyssling, är Owen Meany i En bön för Owen Meany. Han är bara en och en halv meter lång och hans röstläge är inställd på permanent skrik, men allting är noga uttänkt för det uppdrag han har på jorden.

Några andra som är utsända på uppdrag är huvudpersonena i Liftarens guide till galaxen-böckerna. Deras uppdrag handlar bland annat om att rädda universum undan onda varelser och att hitta frågan till svaret om de yttersta frågorna om liver, universum och allting (svaret är, som ni alla vet, ”42”).

Sagobok - Astrid LindgrenEn bön för Owen Meany - John IrvingLiftarens guide till galaxen - Douglas Adams


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.