Hemtrevligt av Elin Lervik och Katarina Matsson

Hemtrevligt: Sju byggstenar för att skapa ett personligt hem av Elin Lervik och Katarina Matsson

Hemtrevligt, av Elin Lervik och Katarina Matsson, är en sympatisk bok med inspiration och tips för hur man får till en personlig och hemtrevlig inredning.

Betyg: 3 av 5.

Hemtrevligt, av Elin Lervik och Katarina Matsson, är en inspirerande och personlig bok om heminredning. Författarna tar avstamp i sju olika komponenter som kan bidra till att ett hem känns personligt och hemtrevligt: gamla saker, böcker, konst, textilier, belysning, växter och husdjur (ett stort frågetecken för det sistnämnda för min del, trots att jag älskar djur i största allmänhet skulle jag inte direkt tänka på dem som hemtrevliga accessoarer till ett hem). Boken innehåller också ett antal ”hemma hos”-kapitel, där läsaren får titta in i några hem, inredda med varierande stil.

Det är en alltigenom trevlig och reko bok, som man gärna bläddrar i. Det känns befriande när författarna skriver om kattklösta designermöbler och om sin kärlek till böcker, som ju så många andra rensar ur från sina hem. Det är en betydligt mer jordnära inredningsinspiration än vad man vanligtvis får via glossiga inredningsmagasin. Med det sagt är det inte direkt ”vanliga” hem som visas upp. Det finns en hel del handfasta råd och tips om exempelvis gardinupphängningar och tavelväggar, men det är inga dussinbostäder som visas upp utan flådiga hus med specialdesignade trappor, exklusiva sekelskiftesvåningar etc. etc. Författarna skriver väldigt korrekt och fint om second hand-fynd och att inreda med växter, men på något sätt känner jag ändå inte att det talar till mig fullt ut. Hur man än vrider och vänder på det ser allt i boken designat, dyrt, exklusivt och platsbyggt ut och inte alls likt mitt eget hem, där böckerna står i Billy-bokhyllor och där det inte precis finns utrymme att piffa upp med enorma piedestaler med stora växer på.

Nåja. Hemtrevligt är en trevlig bok, inget snack om saken, men kanske mest något att bläddra i, likt just de där glossiga inredningsmagasinen: såhär kan det se ut, fast förmodligen går det inte att få till i ett vanligt 60-talsradhus där budgeten för designinredning är låg.

Hemtrevligt

Hemtrevligt är illustrerad med foto av Fanny Rådvik och gavs ut av Bonnier Fakta 2023. ISBN: 9789178875634.

Elin Lervik och Katarina Matsson

Elin Lervik är en svensk kommunikatör och Katarina Matsson är en svensk journalist. Tillsammans driver Elin och Katarina Hemtrevligtpodden.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.