Tematrio: Hembygden

Snart är jag ikapp med Tematrio-frågorna! Den här gången är temat hembygden och för egen del hör jag hemma lite varstans, så det blir till att välja mellan Uppland och Västerbotten. Det får bli Uppland.

Göran Tunströms Tjuven är en bok som jag är lite kluven till, men jag gillar delar av den skarpt. Den utspelar sig i Uppsala, där bokens huvudperson planerar att stjäla Silverbibeln. Här blir det alltså lite känna igen sig-känslor när huvudpersonen rör sig i Carolina Rediviva och andra bekanta byggnader i den gamla universitetsstaden.

På pendlingsavstånd från Uppsala hittar man Tierp, som väl också kan sägas höra till min hembygd. Här bor Gloria, i Lena Kallenbergs bok Coola krogen, innan hon får jobb på en krog i Stockholm. Jobbet blir inte alls som planerat och krogvärlden är heller inte så fläckfri som Gloria kanske hade trott. Jag fastnade inte direkt för boken, men det ligger mycker researcharbete bakom den, så jag tror det är bra läsning för den som vill läsa något avskräckande om denna bransch. Boken kanske inte passar klockrent in i Tematrion, men det är sannerligen inte ofta Tierp står för miljöerna i skönlitteratur, så jag kom att tänka på den direkt, även om Tierp egentligen bara agerar tråkig håla i bokens första kapitel.

Jag kan inte komma på någon mer bok som utspelar sig i mina hemtrakter, men några uppländska författare finns det i alla fall att lyfta fram. En är Elsie Johansson, från Vendel. Hennes böcker om Nancy har jag sett dramatiserade på Statsteatern i Uppsala och så har jag läst Mosippan, som jag tyckte mycket om.

Ja, det var böcker på tema hembygden – Uppland. Vad finns det för böcker och författare i Västerbotten? Pölsan såklart! Men sedan tar det stopp för min fantasi och någon direkt Umeå-bok (min hemstad) kan jag inte alls komma på. Några tips?


Kommentarer

6 svar till ”Tematrio: Hembygden”

  1. Frida: Aha. Där ser man! Finns det någon bok du kan rekommendera av henne? Det kan aldrig bli för många böcker på en “att läsa”-lista. 😉

  2. Ja det är jag också, numera utflyttad också. 🙂 Solja har troligtvis bara fastnat för mig för att jag hade henne som lärare ett tag!

  3. Frida: Jag kom inte ens på Solja Krapu. Skyller på att jag är inflyttad Umebo!

  4. Snowflake: Tack för tipsen! Ronny Ambjörnsson har jag ju till och med läst. Glömsk!

  5. Kul med fler västerbottningar! Någon Umeå-bok kommer jag inte heller på, tråkigt nog. Kommer inte på fler Umeå-författare än Solja Krapu heller…

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.