Filmatiseringar och litteraturiseringar

Det finns filmatiseringar som är mer spridda och kända än de böcker som de är baserade på. Förra året såg jag t.ex. fantasyfilmen Percy Jackson och kampen om åskviggen utan att ha en aning om att det faktiskt är en berättelse baserad på böcker (skrivna av Rick Riordan).  Kanske säger det mer om mig och mina kunskaper om fantasyböcker, men ändå. Filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk är ett annat exempel på böcker som jag egentligen känner genom filmatiseringarna. Jag har inte ens läst någon av böckerna om Saltkråkan, man tycker att TV-serien är underbar. En del böcker, t.ex. Bröderna Lejonhjärta, har jag läst senare i livet, men jag är faktiskt inte uppvuxen med Lindgren i bokform. Jag är nog inte ensam om det.

På så sätt kan en del böcker rent av få ett uppsving genom att de filmatiseras. Den fantastiskt fina filmatiseringen av Revolutionary Road gjorde att flera titlar av den, fram till dess, för svenskar, relativt okända författaren Richard Yates, gavs ut i nyutgåva (läs de underbara böckerna Revolutionary Road och Easter Parade om du inte redan har gjort det!) . Efter filmatiseringen av Patient 67 (Shutter Island) fick boken ett riktigt uppsving och hamnade högt på försäljningslistan för det året. Det finns garanterat många fler exempel.

Ibland dras det till sin spets. En del filmer är så populära att man testar att göra böcker av det. Det är något som känns betydligt… svårare. Eller? Den populära serien Brottet ska nu bli böcker. Jag har inte följt serien och kommer förmodligen inte att läsa böckerna, men det vore på sätt och vis intressant att se en film fyllas ut till en bok. Hur klär man scener i ord? Får skådespeleri att bli till en text? Jag vet faktiskt inte riktigt!

Finns det fler ”litteraturiseringar”? Jag är väldigt ovan vid det konceptet. Filmatiseringar måste vara så otroligt mycket vanligare.

Jag tycker hur som helst att det är kul med filmatiseringar. De kan ofta addera något nytt till en omtyckt bok och det är alltid spännande att se hur andra har tolkat boken och översatt det till filmform. Jag och en av mina mesta biovänner har bokat premiärbiljetter till Harry Potter och dödsrelikerna. Del ett gjorde varken mig eller min andra mesta biovän besviken, så nu är förväntningarna höga.


Kommentarer

7 svar till ”Filmatiseringar och litteraturiseringar”

 1. ”litteraturiseringar” är intressant, men kan inte komma på ett enda exempel.. Får nog googla på det ^^

  Läser nu ”En vampyrs bekännelser” som jag tyvärr tycker är seg men ÄLSKAR filmen. Så boken är verkligen inte alltid bäst. Oftast men inte alltid 😛

  1. Nej, det har du rätt i! Boken är inte alltid bäst! Det sägs ofta att det är så, men det känns nästan lite som en myt..! I och för sig är jag en lika stor filmälskare som bokälskare. 🙂

 2. Ah, det finns manga fina fimaltieringar av bocker som jag tycker riktigt mycket om! T.ex. Forrest Gump, underbar film, forskracklig bok… Dock finns det tyvarr en del daliga, fast just nu kan jag inte komma pa en enda pa rak arm… 🙂

  1. jag håller med dig om forrest gump. jag läste boken efter att ha sett filmen, vilket man väl inte ska göra. men boken förmedlade inte alls samma känsla som filmen gjorde!

  2. Oj, jag visste inte ens att Forrest Gump är en bok! Det är en av mina favoritfilmer! Kommer inte att läsa boken… 😉

 3. Intressant att du nämnde Saltkråkan. Visste du att det faktiskt är en ”litteraturisering”? Astrid Lindgren skrev först tv-manus, och först efter tv-serien gavs den ut i bokform. Jag visste det själv inte förrän ett par veckor sedan. Jag hade dock mina misstankar redan som liten. Jag läste mammas gamla exemplar av Vi på Saltkråkan och tyckte att det var konstigt att Tjorven på omslaget såg ut precis som i tv-serien trots att det var första utgåvan av boken. Men det fick alltså sin förklaring nu 🙂

  1. Åhå. Kul att lära sig något nytt! Jag hade, som du nog förstår, ingen aning om att Saltkråkan är skriven för TV! Är även Bullerbyn TV-manus? Nu när jag tänker på det så känns det lite så..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.