En samvetsfråga

Jag brukar inte direkt lägga stor vikt vid antalet besökare, men sedan några veckor tillbaka använder jag mig av Google Analytics, för att se hur folk hittar hit och sådär. Lite kul! Jag har länge förstått att de flesta som besöker min bokblogg kommer hit via sökmotorer och att det förmodligen framför allt är skolelever som gör det. Och ja, jag har nog rätt. Gissningsvis läses Bakom stängda dörrar, Mor gifter sig (den var jag också tvungen att läsa och jag fastnade inte direkt för den!) och Apelsinflickan ganska flitigt där ute. Eller snarare kanske de inte läses ganska flitigt. Kanske är det lat-elever som googlar svaren på de bokfrågor de har fått i uppgift att besvara? Hm.

Själv läste jag allt i skolan. Allt från Räddaren i nöden (usch! men jag har lovat att ge den en ny chans i nyöversättningen!) till Utvandrarna (den borde ALLA läsa!). Läste du det du tvingades att läsa i skolan?


Kommentarer

7 svar till ”En samvetsfråga”

 1. […] är sommarlovstider och ur mitt arkiv plockar jag idag upp ett inlägg från 2009 där jag skriver om googlingar som har hamnat på min blogg. Idag har jag inte en speciellt sökmotoranpassad blogg och till skillnad från t.ex. 2009 så […]

 2. Vixxtoria: Hihi. Du har rätt. Man ska inte tvinga sig att läsa om böcker om man inte tror att de är bra.. Men jag vill nog ändå ge Räddaren en chans till. Det var så länge sedan jag läste den att jag inte ens kommer ihåg riktigt varför jag tyckte att den var dålig.. =/ Men tack för de andra tipsen också. 🙂 Har inte ens hört talas om Salingers övriga böcker!

 3. Jag tjatar alltid om Räddaren… Men du skulle faktiskt kunna skita i den och testa något annat av Salinger. Kanske gillar du hans noveller? Eller varför inte Franny & Zooey? Det är ju inget måste att man måste börja med Räddaren. (Och man ska inte ska inte ska inte läsa böcker som man inte tycker om. Liksom varför ska man göra det? Det är som att äta brysselkål om man inte gillar det; det som eventuellt (jag är skeptisk) är nyttigt i brysselkål kan man få genom att äta andra saker, som är godare. Broccoli till exempel.)

 4. Vixxtoria: Jag har nog inte fått någon förstörd läsupplevelse tror jag.. Fast en del böcker hade jag nog inte valt att läsa själv!

  Jag tror det var du som uppmuntrade mig att läsa Räddaren i nöden. 🙂 Orginalengelskan ser ut att finnas här på universitetsbiblioteket, så den kan jag nog få tag på. 🙂 De har även Östergrens översättning ser jag nu!

 5. Felicia: Ja, just det.. Kyra och Sjurik har jag ju läst. 🙂 Kul att en besökare som har googlat sig hit gör fler besök. 😀 Du måste absolut läsa fortsättningen på Utvandrarna och Invandrarna! De är kanon alla fyra!

 6. Vi fick ganska ofta välja böcker själva utifrån listor. Och ja, jag läste böckerna. Men visst har jag fått några förstörda läsupplevelser, tyvärr.

  Jag tycker definitivt du ska testa Räddaren i nyöversättning. Elelr ännu bättre: originalengelska! Även om jag är otroligt förtust i den boken, så tycker jag ännu bättre om t ex Franny och Zooey. Se om du kan hitta den på biblioteket. Den är mycket svår att få tag på på svenska, men engelska upplagor finns om man vill köpa nytt.

 7. Jag hittade till din bokblogg som jag känske nämnt när jag hade läst “Kyra och Sjukrik” och skulle hitta mer information om den. 🙂 “Utvandrarna” var också det en bok jag var tvungen att läsa i skolan, men jag håller med om att den är bra och framförallt viktig. Har läst “Invandrarna” hemma och ska fortsätta med resten någon gång då tillfälle kommer. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.