Tematrio: Långtbortistan

Tematrio - Långtbortistan”Långbortistan” är veckans Tematrio.

Berätta om tre romaner som utspelar sig på (för oss) lite ovanliga, ”exotiska” platser.

Agneta Pleijels Lord Nevermore utspelar sig delvis utanför Nya Guinea, dit en av bokens huvudpersoner åker för att studera antropologi. Boken berättar om två vänner och deras livsöden och om livet kring de två världskrigen, men en av de största behållningarna för mig var just berättelserna om livet för urbefolkningen utanför Nya Guinea och hur de låter sitt moderna liv leva sida vid sida med deras gamla traditioner och traditionella berättelser. Det är för övrigt en riktigt fint skriven bok, väl värd att läsas!

En lite kyligare plats än en ö i Oceanien är Grönland, dit spåren leder för Smilla i Fröken Smillas känsla för snö. Hon försöker reda ut vad som egentligen har hänt den döde pojke, som anses ha förolyckats i en fallolycka. Spåren i snön säger Smilla att det inte alls var så det gick till. En ovanlig deckare som absolut inte slutar som man kan föreställa sig!

Som tredje bok väljer jag ett helt verk, Tusen och en natt. En av mina absoluta favoriter! Ramberättelsen handlar om Sjeherazade, som tvingas berätta sagor för att slippa undan döden. Sagorna är en salig blandning av magi, krig, kärlek och sex, utspelat runt Sidenvägen. Det är en väldigt spännande kultur med faktiskt, för mig, väldigt oväntade värderingar och synsätt. För mig var det en frisk fläkt och en väldigt positiv upplevelse att läsa den här boken och om kulturen på den tiden. Om du tror att Tusen och en natt bara är Ali Baba och Aladdin har du mycket mer att upptäcka!

Det blir många Tematrio-uppdateringar och inte så många andra uppdateringar nu, men jag har inte så mycket inspiration till att läsa, så jag har inte så mycket boktips att komma med. Jag har mycket på gång i alla fall! Bland annat läser jag Hummelhonung (som måste tillbaka till bibblan vilken dag som helst), Timmarna och, boken som aldrig tar slut, Shantaram. Jag läser också två recensionsexemplar, en vampyrbok och en ungdomsbok! Kul! Skriver mer om dem sedan!


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Långtbortistan”

  1. Kul att du har köpt Tusen och natt. 🙂 Får se om du läser den på samma sätt nu som när du var liten. 🙂

  2. Jag köpte faktiskt Tusen och en natt på bokrean. Jag har ett barndomsminne förknippat med det verket!

    Tyckte också det var ett kul test! Grattis till 34! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.