De bästa, om jag får välja

I förra veckans Boklördag i DN listades 2000-talets bästa svenska romaner, framröstade av diverse kritiker, författare, kulturskribenter och förläggare.  Jag blev glad av att hitta en av mina favoriter, Montecore, på plats 5. Khemiris lekfulla språk är helt oslagbart. Jag tycker han är den absolut mest nyskapande och intressanta svenska författaren hittills under 2000-talet. En annan titel som platsar väldigt väl på listan är Åsa Lindeborgs bok om sin pappa, Mig äger ingen (plats 4). Två andra titlar som jag faktiskt har läst på deras lista är Pölsan och Ett annat liv. Båda är böcker som jag skulle kategorisera som bra, men de är inga favoriter hos mig. De övriga 6 titlarna tar jag med mig som boktips, inte minst vinnaren, Sara Stridsbergs Drömfakulteten.

Men bäst under 2000-talet alltså… Om jag fick vara med och bestämma skulle nog både Montecore och Mig äger ingen finnas med någonstans på topp 10. Det skulle nog faktiskt bli såhär:

1. Människor helt utan betydelse – Johan Kling. Ingen tvekan! Det är otroligt fin liten bok om en melankolisk dag i en ung mans liv. Han jobbar som frilans i medievärlden och har precis förlorat ett viktigt uppdrag. Nu vet han inte ens om han och hans flickvän har någon framtid ihop. Boken känns Hjalmar Söderbergsk – varje ord sitter där det ska.

2. Mitt första liv: den gudarna älskar dör inte – Bodil Malmsten. Ingen skriver så precist och perfekt som Malmsten. Jag kunde knappt välja vilken av hennes 2000-talsböcker som jag gillar mest, men till slut föll valet på hennes biografi. Det är en otroligt gripande bok.

3. Montecore: en unik tiger – Jonas Hassen Khemiri. Som sagt!

4. Gregorius – Bengt Ohlsson. För att jag älskar Hjalmars Söderbergs böcker, inte minst Doktor Glas. 😉 Nja. Det är faktiskt en bok som står bra för sig själv, även om den kretsar kring Gregorius i Söderbergs roman. Obehaglig, på ett bra sätt, och välskriven!

5. Håpas du trifs bra i fengelset – Susanna Alakoski. För att den säger något viktigt om hur vi ser på varandra och hur vi behandlar varandra. Om klassfrågan, att leva med en narkoman och att hamna i fängelset.

6. Att komma hem ska vara en schlager – Per Hagman. Språket bjöd först lite motstånd, men sedan ramlade jag dit totalt. Språkligt lekfull bok om att flytta runt och att ha många bekanta men inget riktigt umgänge.

7. Ett ufo gör entré – Jonas Gardell. Om att växa upp och att göra upp. Smärtsamt lätt att känna igen sig!

8. Kan du säga schibbolet? – Marjaneh Bakhtiari. Roligt och tankeväckande om fördomar och hur vi kategoriserar in varandra i olika fack. En otroligt bra inläst ljudbok, för övrigt.

9. Mig äger ingen – Åsa Linderborg. Redan nämnd. 🙂

10. I taket lyser stjärnorna – Johanna Thydell. Förmodligen den bästa ungdomsboken hittills under 2000-talet! Om att vara ung och att ha en mamma som är sjuk i cancer.

Några riktiga guldkorn föll bort från listan… Som alltid!


Kommentarer

3 svar till ”De bästa, om jag får välja”

  1. […] ode till min familj. Jag har varit nyfiken på Stridsberg sedan DN utnämnde Drömfakulteten till bästa svenska roman från 2000-talet. Jag har också träffat en och annan seriös bokälskare som verkligen hyllat Stridsberg. Nu är […]

  2. Gregorius är ju bara så fantastisk, jjag fattar itne varför jag inte läst mer av Bengt Ohlsson

    1. Jag har även läst Syster, men tyckte inte alls att den gav lika mycket som Gregorius!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.