Tematrio: August m.fl.

Det är inte bara jag som är född den 22:a januari, utan jag delar faktiskt födelsedag med t.ex. August Strindberg, som i och för sig gick bort för 100 år sedan, men som naturligtvis fortfarande förtjänar uppmärksamhet. Han uppmärksammas faktiskt över hela landet i år med anledning av 100-årsdagen sedan hans bortgång och Tematrio är inte sämre, för den här veckan är temat August m.fl: Berätta om tre svenska klassiker ni gillar, med eller utan August!

”M.fl” är något jag kan vara tacksam över, för jag har bara läst en Strindbergbok och det är Hemsöborna, som jag inte alls fastnade för. Jag tyckte att språket var trögt och berättelsen engagerade mig inte så mycket. Det finns andra äldre författare som känns betydligt fräschare språkligt och som också skrev saker som fortfarande känns angeläget. Min favorit, Hjalmar Söderberg, är en sådan författare och Carl Jonas Love Almqvist likaså. Söderbergs språk är enkelt och precist och flyter fantastiskt även såhär 100 år senare. Läs t.ex. hans Historietter! Almqvists Det går an är intressant och viktig berättelse om att vara som kvinna vara självständig och klara sin egen ekonomi; något som inte var självklart då och faktiskt inte är det idag heller(!).


Kommentarer

5 svar till ”Tematrio: August m.fl.”

  1. Jag läste faktiskt både Utvandrarserien och Mina drömmars stad-serien efter att ha läst dina recensioner 🙂 Nu läser jag ”Den allvarsamma leken”. Inte läst så mycket men gillar den hittills!

    1. Vad kul att jag bidrog till att du läste dessa böcker. De är ju superbra! 🙂

  2. Häftigt att få fira med honom!

  3. Min favort av CJL Almqvist är drottningens juvelsmycke. Tintomara är en sådan fantastisk karaktär. Är ett tag sen jag läste den så borde kanske läsa om den 😀

    1. Jag borde läsa den!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.