Pistolen mot tinningen

Det är lätt att förväxla Pistolen mot tinningen med deckare (på grund av titeln alltså!), men det här är faktiskt inte alls en bok i den genren. Pistolen mot tinningen handlar om Alex, världskändis som sångare i ett stort rockband. På vägen mot kändisskapet har han förlorat sin flickvän och dotter, som har övergivit honom. Nu har han också förlorat sin karriär. Efter ett anfall (epilepsi?) har han dragit sig tillbaka och sitter nu i sin lägenhet och äter Ben & Jerrys och försjunker i misär. Musiken har han helt lagt åt sidan. En av hans nära vänner föreslår att hans dotter, som också är lite på glid, ska börja jobba hos honom och hjälpa honom med hushållssysslorna. Alex är tveksam, men ger till slut med sig. Det kommer att leda till jobbiga konfrontationer, men också att båda ser ljusning i mörkret.

Jag har haft den här boken i min e-bokläsare ett tag, men har annat har kommit emellan och jag har inte läst den förrän nu. Det blev lite av en (positiv) överraskning att den inte var en deckare, utan en roman om relationer och att ta sig ur en återvändsgränd.

Språket hakar upp sig lite ibland, för det är mycket uppräkningar i korta meningar. Ungefär såhär (från inledningen):

Pistolen mot tinningen. Mitt finger på avtryckaren. Pang! Jag inbillar mig. Att kulan gräver sig in. Att jag blir fri. Från rädslan.

Fast ärligt talat gillar jag det. Det passar i den här berättelsen, som trots allt handlar om en man som lever ett rörigt liv och har tankar som far fram och tillbaka.

Du hittar boken hos t.ex. Bokus.