Årets bästa bok! 2012…

För ett tag sedan skojade jag om att det borde finnas ett pris som ligger några år efter: ett pris för böcker som har några år på nacken, men fortfarande är ihågkomna. Jag är otroligt dålig på att läsa nya/aktuella böcker och ligger nästan alltid några år efter. Nu har jag faktiskt kollat igenom min läsdagbok och hittat några som kom ut 2012 och som jag har läst. Förmodligen har jag missat några eller tagit fel på utgivningsår i några fall, men… Allt som allt hittade jag 35 titlar. 17 av dem läste jag ut 2012. Det skulle jag vilja säga är en ovanligt stor andel, men det beror nog på att jag vid den här tiden tog emot en del recensionsexemplar. Det gör jag faktiskt inte längre (normalt sett), så nu är jag betydligt sämre än så på att ”hänga med” i utgivningen.

Men vilken var då bäst?

Dessa minns jag typ ingenting av: I tystnaden begravdKarmamailenDet måste ha varit ensamt därPistolen mot tinningenFörlorade ordAlter ego.

De här minns jag väl. Av fel anledning: ParadisträdgårdenHuliganens återkomstTabula rasa hotels.

De här tyckte jag om när jag läste dem och det gör jag fortfarande: De obotliga optimisternas klubbMr Dixon försvinnerJag ska göra dig så lyckligJag lever, pappaEn storm kom från paradisetXimen Nao och hans sju livOksa PollockGryningspyromanen.

De här tyckte jag var förfärligt bra när jag läste dem, men nu sticker de inte ut lika mycket längre (obs: mer än läsvärda fortfarande!): Den osynliga bronStamtavla, Torka aldrig tårar utan handskar: 1. KärlekenEn man som heter OveNattens cirkusVälkommen till din psykosDoktor Kessners hemlighetDen nya IsabelGrenar av gift.

Den här tyckte jag inte var speciellt märkvärdig när jag läste den, men nu är det en av de jag minns bäst: Ögonblicket.

Det här tyckte jag var mycket bra då. Och nu!: Mörka platserJag ringer mina bröderOktober i fattigsverigeDen odödliga Henrietta LacksSå gör jagInvalidoEldOch en månad går fortare nu än ett hjärtslagJa till Liv!.

Det är lite blandade genres, så det är jättesvårt att säga vilken som är bäst. Vissa böcker har lärt mig mycket. Invalido har t.ex. gett mig väldigt många nya tanker om hur det kan vara att leva med funktionshinder. Andra har känts viktiga och lärorika på andra sätt, som Jag ringer mina bröder, ett språkligt litet mästerverk om att vara misstänkliggjord p.g.a. sin hudfärg. Och Oktober i fattigsverige, om fattigdom i Sverige. Andra minns jag mest för att jag på ett mer oklart sätt tycker om dem. Ögonblicket handlar om tillvaron i Berlin under tiden staden delades av en mur och invånarna i DDR förtrycktes, men ändå är den mest en kärleksroman och det jag verkligen minns av den är de fint porträtterade karaktärerna. Sedan är det ju Bodil Malmstens böcker… Hon är en av mina största favoritförfattare och självklart älskar jag hennes memoarer och handboken i skrivande. Eld är också en stor favorit. Det är del två i Engelsforstrilogin, som är helt bländande bra böcker om tonår, bruksorter, ja, och att vara häxor som måste ställa till rätta med saker och ting för att inte jorden ska gå under.

Jag önskar att jag kunde välja EN krossande bra bok från 2012, men vet ni, det kan jag inte, för det kom ut så sjukt mycket bra. Delad etta får dock bli dessa mästerverk. Mästerverk:

Eld - Mats Strandberg, Sara Bergmark ElfgrenOch en månad går fortare nu än ett hjärtslag - Bodil MalmstenJag ringer mina bröder - Jonas Hassen Khemiri


Kommentarer

6 svar till ”Årets bästa bok! 2012…”

 1. Haha, vilken bra idé! Att dela ut ett pris för 2012:s utgivning skulle passa mig perfekt också, jag ligger för det mesta Ungeför två år efter i tiden med att läsa utkomna böcker.
  Bloggade lite om detta själv – förra året läste jag bara tre böcker som kom ut 2014!

  1. Dela ut ett sådant pris du med! Vore kul att se vad du har för favorit! 😀
   Jag tror de flesta är ungefär som oss.. Det är ingen lätt uppgift att hålla jämna steg med utgivningen liksom!

 2. Åh – intressant (och tänkvärt!)! (:

  1. Kul att du tycker det! 🙂
   Vad har du för favorit av 2012 års utgivning? 😉

   1. Jag har för dålig koll just i dagsläget för att besvara den. Men eventuellt återkommer jag! ;D (:

    1. Gör det! 😀

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.