Mo Yan utgallrad

Jag hörde på lokalnyheterna att biblioteket i Sollefteå gallrade ut sina exemplar av Mo Yan tidigare i år. Det var ju lite tragikomiskt såklart, men jag är inte den som klandrar dem. Jag tycker inte att bibliotek ska vara museum för pretto litteratur. Bibliotek i stil med KB måste såklart bevara och samla, men för de flesta bibliotek borde fokus vara att uppmuntra till läsning och att hjälpa till att hitta information. Om ingen har läst Mo Yan på flera år så kanske det inte är så konstigt att något vettigare får hans hyllplats.

Jag skulle dock tro att biblioteket ångrar sig lite nu. Trots allt. Det verkar inte vara plättlätt att få tag på böckerna i svensk översättning eftersom upplagorna har tagit slut och det finns ingen info just nu om när de kan tänkas komma ut igen. Förlaget som har gett ut Mo Yan på svenska är Tranan, som är ett litet förlag. De har möjligen inte ens kvar rättigheterna till Det röda fältet, eftersom det har gått så lång tid sedan den gavs ut. Det lär nog bli en strid framöver om vem som ska få ge ut den och nya titlar och det kommer nog inte påskynda tillgängligheten precis..

Foto: Gary Tamin/stock.xchng


Kommentarer

9 svar till ”Mo Yan utgallrad”

 1. […] är ganska osentimental när det gäller gamla biblioteksböcker. Jag tyckte rent av att det var komiskt att en del bibliotek hade rensat bort Mo Yan från hyllorna samma år som han tilldelades Nobelpris… Varför ska bibliotek ha en massa […]

 2. […] till att han knappt är utgiven på svenska, eller?), men han är ju trots allt Nobelpristagare. Hans böcker har varit slut i Sverige sedan den dag han fick Nobelpriset, men förlaget meddelar nu att alla rättigheter är utredda, […]

 3. Säger som alla andra, måste varit lite snopet! Dock är det bra när de gallrar ut böcker så de kan få in nytt istället!

  SV: Ja jag har sett de omslaget inte alls lika fint som bokhögen!

 4. Snopet, men jag håller helt med dig. Jag vill inte att folkbiblioteken förvandlas till museum för prettolitteratur.

  1. Skönt att det är fler som tycker som jag.. När jag växte upp saknade jag många av de populära ungdomsböckerna (= B. Wahlströms böcker med röda ryggar) på ”min” bibbla. Det kändes inte som böcker som bibliotek satsade på ”på den tiden”. Idag hoppas jag att de tar in alla möjliga böcker som kan få unga att läsa. 🙂

 5. De kanske inte gillade hallucinatorism.

  1. Haha! Jag klandrar dem inte i så fall.. 😉 Vad betyder ens hallucinatorisk?! Du måste berätta mer om detta när du har läst honom!

 6. Ops…det måste kännas lite snopet för dem att så nyss plockat undan dessa böcker.

  1. Ja, det gör det nog… 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.