Utgallring på bibblan

Jag såg att ett stort antal böcker i dagarna skickas till förbränning från biblioteket i Backe. Syftet är att rensa bort böcker för att spara plats/pengar. Självklart känns det trist att bibliotek inte kan spara på alla böcker, men samtidigt är det väl inte konstigare än att något måste åka ut för att något nytt ska komma in. Det är ju inget referensbibliotek det handlar om. Jag är ganska osentimental när det gäller gamla biblioteksböcker. Jag tyckte rent av att det var komiskt att en del bibliotek hade rensat bort Mo Yan från hyllorna samma år som han tilldelades Nobelpris… Varför ska bibliotek ha en massa böcker som ingen läser? När jag var liten hade jag uppskattat om biblioteket hade haft något från B. Whalströms serier med röda ryggar… Men något sådant fanns såklart inte på folkbibblan i min hemort. Det kanske inte är den typen av böcker som ett bibliotek behöver bevara, så att säga, men nog hade många 11-åringar med mig haft nöje av dem om de hade funnits tillgängliga. Hellre det än någon dammig, proggig ungdomsbok från 70-talet… 😉

Nåja.. Själv bor jag i Umeå. Jag har bott här i ca 8 år och har hittills inte upplevt en dag utan att någon byggnad/väg/område i min närhet har varit i byggkaos. Just nu pågår åtminstone 2-3 rejäla byggprojekt inne i centrum  (jag vet inte vilka byggen som hänger ihop; men det byggs typ överallt) och ett av dem involverar ett nytt kulturhus. Efter vad jag har förstått kommer det nya biblioteket rymma  färre böcker + att hyran blir så dyr att man kommer att behöva skära i budgeten för t.ex. inköp av nya böcker. Jag är fortfarande osentimental när det gäller gallring på bibblan, men ja… Får hoppas att huset blir så spektakulärt att det överväger. 😉

BibliotekFoto: Gary Tamin/stock.xchng


Kommentarer

2 svar till ”Utgallring på bibblan”

  1. Intressant inlägg och så mycket rätt du har.

    1. Tack. Jo, jag tycker det är viktigt att gallra faktiskt.. Det finns ju också mycket om faktiskt är trasigt och förstört. Det finns ju ingen vits med att spara på sådant. Det är inte så man inspirerar till läsning.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.