Vågbitar - Hilde HagerupAnna och Emma bor i Risvika. De är närmsta grannar, går i samma klass och är bästa kompisar. Nästan ända sedan Anna flyttade till Risvika har de varit vänner. Då var de sex år gamla, men nu är de tolv år och går i sexan. Det är då saker och ting börjar förändras: Emma sminkar sig och skaffar bröst – bomullsbröst. Allting blir annorlunda mellan de två vännerna. Anna blir avundsjuk på Emma: Emma som alla vill vara med, Emma som har bröst, långt hår, cockerspanielögon och ser ur som en bokmärkesängel. Själv är hon helt platt, har tandställning, potatisnäsa och stripigt hår.

Så småningom börjar Emma att mer och mer vara med killarna Anders, Morten och Frank. Anna förstår inte vad som har hänt, men känner att Emma börjar att glida ifrån henne mer och mer på något sätt.

Boken handlar även om annat angeläget, som t.ex. mobbing. I samma klass som Anna och Emma går Petter, som faller offer för mobbing utan att någon griper in. Hur långt kan det gå egentligen?

Det här känns som en trovärdig bok om vänskap och relationer. Det är en realistisk bok att känna igen sig i. En bra bok!