Fler e-bokstjänster på gång, men jag är tveksam…

Jag uppmärksammande för ett tag sedan att Storytel, som sedan länge erbjuder ett ”Spotify för ljudböcker”, också har börjat erbjuda e-böcker. Jag tyckte att det var en trevlig bonus, men konstaterade att jag inte skulle betala extra för att få tillgång till dem. Jag läser helt enkelt inte tillräckligt många e-böcker på telefonen för att det ska kännas meningsfullt och dessutom skulle jag lika gärna kunna låna e-böckerna på biblioteket.

Ett annat företag som erbjuder ungefär samma sak är Readly, som erbjuder en tjänst för att läsa tidningar på surfplatta. Även de erbjuder sedan en tid tillbaka e-böcker. Jag har dock inte testat denna tjänst själv.

På gång att lanseras i Sverige är nu den danska e-boktjänsten Mofibo, som inlett ett samarbete med förlaget Norstedts. Här verkar det vara just e-böckerna som är i fokus och såvitt jag kan förstå finns varken ljudböcker eller tidningar med i utbudet. Jag vet inte vad priset kommer att landa på i Sverige, men i Danmark kostar Mofibo 99 danska kronor per månad (typ 120 svenska kronor). Inte helt gratis alltså.

Musik, film, serier och tidningar är en sak. Det är produkter man snabbt kollar igenom eller lyssnar på och där man sedan vill ha nytt i en sådan omfattning att det kan kännas värt att skaffa abonnemang av olika slag. Böcker är, vilket jag har skrivit om i typ tusen inlägg, inte riktigt samma sak… I min värld är det inte det i alla fall. Jag ser e-böcker som ett komplement till pappersböcker och även om jag är en bokslukare så blir det inte speciellt många e-böcker per månad.

Nu för tiden, om jag har förstått det rätt, dröjer det månader innan nyutkomna e-böcker blir tillgängliga via biblioteken, så det sådana här tjänster möjligen skulle kunna erbjuda, som inte biblioteken redan ger helt gratis, är i så fall möjligheten att läsa sådant som är helt nytt. Men hur viktigt är det då? I princip helt oviktigt för mig i alla fall…

Desto viktigare är det att böckerna är i ett sådant format att man inte måste och sitta och läsa på en oergonomisk, ljusstark skärm. Seriösa e-bokläsare, som jag, har ju en dedikerad läsplatta, ej att förväxla med surfplatta, att läsa på 😉 Såväl Storytel som Readly och Mofibo är tjänster som enbart är tillgängliga via telefon och surfplatta (kanske även dator, uppkopplad mot nätet?). Att kunna ladda ned till sin läsplatta är bara att glömma… Denna viktiga möjlighet, att kunna läsa på e-bokläsare, är fortfarande något som bara biblioteken erbjuder. Ja, och så kan man naturligtvis köpa böcker att läsa på sin läsplatta. En nyutkommen bok kan kosta ca 140-200 kr. De e-böcker jag har köpt har varit äldre titlar och jag har knappast gett mer än 50 kr per bok.

Ja, nej, man kan säkert läsa e-böcker på lite olika sätt, men för min del är det helt klart att sådana här e-bokstjänster inte passar för mig.

I min värld är biblioteken fortfarande vassast. De nätbokhandlare som säljer e-böcker är, vilket jag har konstaterat flera gånger, riktigt kassa, och sådana här prenumerationstjänster är väl förvisso praktiska och snygga, men där känns e-böckerna mest som en rolig bonus, som sagt.

Vad tycker du? Hiss eller diss för abonnemang på e-böcker?

Läsplatta