Augustpriset, facit 😉

Igår höll Augustpriset livesänd presskonferens och avslöjade vilka som nominerats till årets pris.

Årets svenska skönlitterära bok

Årets svenska fackbok

  • Min europeiska familj: De senaste 54 000 åren av Karin Bojs
  • Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman
  • Monster i garderoben: En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates av Johan Hilton
  • Den sårade divan av Karin Johannisson
  • Knark: En svensk historia av Magnus Linton
  • Den nya staden: Utvandringen till Amerika II av Lennart Pehrson

Årets svenska barn- och ungdomsbok

  • Nu är det sent! av Emma AdBåge
  • Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson
  • Alla går iväg av Eva Lindström
  • Ishavspirater av Frida Nilsson
  • När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
  • Din tur, Adrian av Kristin Lidström och Helena Öberg

I söndags vågade jag mig på några gissningar till skönlitteraturklassen. Det var väl inte helt seriösa gissningar och när man endast har läst 2 böcker som utkommit det senaste året så har man heller inte så mycket att välja mellan…. Föga förvånande så prickade jag alltså bara in ett rätt. Det var också den mest väntade och den, från min sida, mest önskade: den fantastiske Jonas Hassen Khemiri. <3 En författare som jag är mycket förtjust i, men som jag inte hade kommit på tanken att nominera eftersom det inte kändes som att hans genre är speciellt poppis i litteraturkritiksammanhang är skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist. Det måste ha varit årets största skräll att han blev nominerad. Roligt, tycker jag! Han skriver verkligen bra och är duktig på att skildra människor och deras rädslor.

En författare och bok som jag verkligen hade i tankarna i söndags var faktiskt Agneta Pleijel och Spådomen, som har toppat topplistor här och var. Men sedan tänkte jag: ”memoarer? är det verkligen skönlitteratur?” och sedan skippade jag den i min lista. Haha. Jag tycker att det är svårt med genres. För mig är det inte givet till vilken kategori biografier eller memoarer passar bäst. För mig var det heller inte givet att poesi också ryms i kategorin skönlitteratur (obs: vet inte varför jag tänkte på det sättet). Därför tog jag inte med den fantastiske dikten Det här är hjärtat av Bodil Malmsten i mina gissningar, trots att den är en av mina favoriter från året. Den blev ju heller inte nominerad, så det kanske var lika bra, på sätt och vis… 😉

Annars brukar det alltid bli en liten (Twitter-)debatt om kategorin ”barn- och ungdom” som kan upplevas lite väl bred. Många tycker att den bör splittras i två, för som det är nu ska alltså böcker som riktar sig till 3-åringar slåss mot böcker som är tänkta att läsas av nästan vuxna tonåringar. Jag förstår verkligen problemet, men inser samtidigt att även skönlitteraturkategorin rymmer våldsamt många olika sorters böcker som kan vara svåra att ställa mot varandra. Vad jag kan bedöma har i år 3 romaner, 2 biografier/memoarer och 1 novellsamling blivit nominerade i kategorin skönlitteratur. Jag har väl egentligen ingen stark åsikt i frågan om vilka kategorier som bör få ett eget pris. Det jag kan konstatera att det finns många böcker som är värda priser och uppmärksamhet och att det kan kännas svårt att bara belöna 3 vinnare.

I år hoppas jag hur som helst att det är Khemiris år!

Allt jag inte minns