BookBeat!

Julklappstips till den som älskar böcker!

Jag har i flera år försökt att skriva inlägg med julklappstips till den som älskar böcker, men det brukar landa i att jag tycker att det är svårt att ge några sådana tips eftersom att det är så svårt att veta vilken bok som mottagaren eventuellt redan har läst! Men idag tänkte jag bortse från detta. 🙂 Här kommer mina julklappstips!

Till den litterära finsmakaren

Den litterära finsmakaren vill förmodligen läsa klassiker, obskyra gamla skrifter… Eller ja, jag vet inte, men något som förmodligen går hem är årets nobelpristagare. I år, när Svenska akademien, har delat ut nobelpriset till en tjurig musiker så kanske det blir svårt att ge bort en bok. Det finns dock andra prisbelönta böcker där ute. Varför inte årets Augustpristagare i kategorin Årets svenska skönlitteratur? De polyglotta älskarna av Lina Wolff är ett bra val!

De polyglotta älskarna av Lina Wolff
De polyglotta älskarna av Lina Wolff

Till den som gillar spänningsromaner

Årets bästa spänningsroman är, rent objektivt sett, Störst av allt av Malin Persson Giolito, som har fått pris som årets bästa svenska kriminalroman av Svenska deckarakademien. Även jag tycker att den är riktigt bra! Det är kanske inte den hårdkokta deckare som en del föredrar, men det är en mycket intressant och välskriven historia om en ung tjej som står inför rätta misstänkt för att ha varit delaktig i en skolskjutning.

Störst av allt av Malin Persson Giolito
Störst av allt av Malin Persson Giolito

Till den politiskt intresserade

Pengar är makt och oavsett om man uppskattar Liv Strömquists vänsterorienterade grepp eller inte så vill jag rekommendera hennes seriealbum Uppgång & fall som handlar om just pengar, klass och extrem rikedom. Det är roligt, tänkvärt och bra!

Uppgång & fall av Liv Strömquist
Uppgång & fall av Liv Strömquist

Till den som behöver något avkopplande till mellandagarna

Ibland vill man bara sjunka in i en riktigt bra och lättläst bok, som för den sakens skull inte behöver vara banal eller rakt igenom lättsam. En riktigt bra bok i genren är Stora små lögner av Liane Moriarty. Det är en varm och rolig bok om vänskap och gnabb i föräldragruppen till en skolklass, men det är också en berörande bok om vad som döljer sig under ytan bakom allas tjusiga fasader: våld i nära relationer till exempel.

Stora små lögner av Liane Moriarty
Stora små lögner av Liane Moriarty

Till den som hänger med

Om man är en sådan som hänger med så har man förmodligen redan läst alla litteraturvärldens snackisar från året, men den som mot förmodan inte har det och som föredrar just de här hypade böckerna som det snackas om överallt, ja, då är mitt tips Elena Ferrantes två första böcker i Neapelkvartetten: Min fantastiska väninna och Hennes nya namn. Som de har hyllats, älskats och diskuterats i år!

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Till poesiläsaren

I år kom det ut ett riktigt praktverk: Svensk poesi, som innehåller bidrag från fler än 200 poeter! Jag har inte läst den här boken själv, men nog låter det som en bok som kan platsa i hyllan hos vilken poesiläsare som helst? Annars måste jag rekommendera Bodil Malmstens Samlade dikter. Det har varit mitt eget poesiprojekt under sommaren och det har verkligen varit en njutning att läsa! Malmsten skriver lättillgängligt och exakt. Jag kan verkligen rekommendera den här boken!

Samlade dikter av Bodil Malmsten
Samlade dikter av Bodil Malmsten

Till hobbyförfattaren

För den som har egna författarambitioner kanske det kan passa att läsa om författarskap. Varför inte Karolina Ramqvists lilla essä Det är natten, som handlar om en författares funderingar inför ett författarsamtal. Varför skriver man? Och vad krävs för att skriva idag? Boken är lite som en uppdaterad Ett eget rum och den har hyllats unisont överallt vad jag har sett. Det kommer för övrigt ett blogginlägg om den här boken snart för jag läste själv ut den här om dagen.

Det är natten av Karolina Ramqvist
Det är natten av Karolina Ramqvist

Till den som förmodligen har läst ALLT

Som sagt, boktips i all ära, men det kanske faktiskt inte är så lätt att pricka in en bok som både uppskattas av mottagaren och som mottagaren inte redan har läst. Varför då inte ge bort ett presentkort? Jag har ett samarbete med BookBeat som är en tjänst för att läsa e-böcker och ljudböcker i mobil och surfplatta. Hos BookBeat kan du nu köpa presentkort som ger 1, 3 eller 6 månaders tillgång till hela utbudet. Korten kostar 169, 449 respektive 849 kr och är enkla att lösa in genom att mottagaren knappar in sin presentkortskod. Hos BookBeat kan du förresten hitta såväl De polyglotta älskarna som Störst av allt, Stora små lögner, Min fantastiska väninna, Hennes nya namn och Det är natten. Bra va?

BookBeat!
BookBeat!

I samarbete med BookBeat.


Kommentarer

2 svar till ”Julklappstips till den som älskar böcker!”

  1. Himla bra tips! Just Lina Wolff vill jag gärna läsa! 🙂

    1. Kul att du gillade tipsen! 🙂
      Om jag ska vara ärlig så var inte De polyglotta älskarna min favorit bland årets nomineringar till Augustpriset.. :/ Jag tyckte bara att den var ”sådär”. Men det är säkert jag som har missat något. Den vann ju faktiskt! 😉 Hoppas att du gillar den!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.