Nytt av Laurie Halse Anderson

Jag såg att Laurie Halse Anderson är aktuell med en ny bok på svenska: Skärvor av minnen. När jag gick i högstadiet (tror jag? länge sedan var det!) var hennes ungdomsroman Säg något en riktig snackis. Någon mer som också minns den?

Sedan Säg något har jag dock inte hört något om Anderson, men det är kul att åter bli påmind om en intressant författare som har hunnit falla lite i glömska.

Skärvor av minnen handlar om en tjej vars pappa lider av posttraumatiskt stressyndrom. Låter som en stark läsning, precis som Säg något!

De senaste fem åren har Hayley och hennes pappa Andy flyttat runt i USA utan att någonsin stanna tillräckligt länge på en och samma plats för att Hayley ska hinna rota sig, gå i skolan eller skaffa vänner. Andy är gammal krigsveteran och varje dag försöker han fly minnena av krig, smärta och död som plågat honom ända sedan han återvände från Irak och Afghanistan.

Nu är de tillbaka i staden de en gång kallade sitt hem, för att Hayley ska kunna gå klart skolan. Där möter hon Finn, killen som vägrar låta henne vara i fred och som långsamt bryter igenom de skyddande murar hon byggt upp.

En stark berättelse om en pappa som lider svårt av PTSD, en ung tjej som för­söker bära världen, smärtan och alla hemligheter på sina axlar, och det käns­lomässiga kaos som det resulterar i.

Säg något - Laurie Halse Anderson Skärvor av minnen - Laurie Halse Andersson


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.