Några spännande titlar ur vårens utgivning

Klimatförändringar alltså. Här sitter jag i Västerbotten och hör snarare regnet smattra än ser någon snö falla. Det är ett så sjukt varmt och milt väder här. Det skulle lika gärna kunna vara vår… Men nej, vintern har inte ens börjat. Nåja. Som i så många andra branscher ligger bokbranschen alltid steget före och hos de är det i alla fall vår såhär års. Jag har fått en tjusig vårkatalog från Modernista och en hel del kataloger från andra förlag har jag spanat in digitalt. Jag läste eller hörde någonstans att förlagen ger ut alla tunga namn på hösten för att de ska tajma in bokmässan, julförsäljningen och så vidare. Våren är alltså mer för debutanter och kanske lite smalare litteratur. Det märks. På sätt och vis. Få av mina stora favoritförfattare är i alla fall aktuella just nu i vår. Men ändå. Idag tänkte jag i alla fall blogga om några spännande titlar som finns i vårens utgivning.

En bok från vårens utgivning är Ta itu av Kristina Sandberg. Det här är hennes debutroman från 2003, men efter succén med trilogin om hemmafrun Maj så har förlaget passat på att ge ut Ta itu på nytt. Dags för mig att upptäcka den?

Ta itu - Kristina Sandberg

En annan hyllad författare vars böcker man nu passar på att återutge är Lena Andersson. I vår kommer en hel box (vansinnigt snygg!) med hennes äldre titlar i pocket. Kul grej!

Pocketbox Lena Andersson

Jag ser också fram emot utgivningen av En främmande känsla av Orhan Pamuk. Pamuk! Han har skrivit min favoritbok Oskuldens museum (observera att jag har många favoritböcker… hehe). Trots att jag tycker att Pamuk är en fenomenal berättare så har jag läst förvånansvärt få av hans böcker. Nu i vår kommer i alla fall en ny titel på svenska. Vill läsa!

En främmande känsla - Orhan Pamuk

I vår kommer också nytt från Joyce Carol Oates. Den nya boken heter Det förlorade landskapet och är hennes memoarer. Jag slukar det mesta av Oates och blev kanske lite extra berörd av hennes tidigare mer självbiografiska bok, Änkans bok. Jag ser därför mycket fram emot Det förlorade landskapet.

Det förlorade landskapet - Joyce Carol Oates

I vår kommer också en ny roman från Nick Hornby. Jag tyckte hemskt mycket om hans bestseller Om en pojke, men sedan har jag inte läst speciellt mycket av honom. Kanske är det dags att ge honom en till chans? Hans nya bok heter Funny girl och utspelar sig i 60-talets England.

Funny girl - Nick Hornby

Men det helt klart mest spännande i vårens utgivning är en fortsättning på Kim Thúys fullkomligt makalöst komponerade roman Ru, som handlar om att fly. Uppföljaren heter Vi. Jag kan knappt sitta still när jag tänker på att den snart kommer ut. Jag längtar så efter att få sjunka in i Thúys koncentrerade och poetiska språk och ta del av hennes fascinerande livshistoria.

Vi - Kim Thúy


Kommentarer

7 svar till ”Några spännande titlar ur vårens utgivning”

 1. […] vintras bloggade jag om några av vårens böcker som jag ser fram emot mest. En av de böcker som jag ser fram emot mest är fortsättningen på Kim […]

 2. Åh, vad spännande! Vart hittar man de här katalogerna, blev nyfiken på att själv ta en titt 🙂

  1. De brukar finnas på förlagens hemsidor. Ibland är de lite gömda under ”Press” om det finns något sådant i menyn. 🙂

 3. Nästan så man längtar tills våren nu 🙂

  1. Faktiskt. 🙂 Det får iofs gärna vara vinter i åtminstone några veckor.. Men sedan får våren komma! 😉

 4. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Många bra tips. Ska nog läsa en del av dem. Oates har jag längtat efter.

  1. Ja, det ska bli riktigt kul att läsa något nytt av Oates. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.