Bokpoddar jag lyssnar på

Nu var det länge sedan jag bloggade om bokpoddar. Så här kommer ett inlägg om de poddar om böcker och läsning som jag lyssnar på just nu!

Bakom boken är Norstedts och Rabén & Sjögrens bokpodd. Den har kommit ut lite sporadiskt genom åren och nu verkar den vara igång igen med en ny säsong som leds av Daniel Sjölin. Här intervjuas författare och diskuteras skrivande.

Bladen brinner är en nystartad podcast som bland annat haft hjälp av crowd funding för att komma igång. Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck, som har hörts i flera andra podcasts genom åren (t.ex. Allt vi säger är sant, som inte sänder längre), vänder sig här till vuxna men pratar om böcker för unga. Riktigt intressant, påläst och genomtänkt!

Bokbanditerna är en boktipsig podd där Tom och Nisse pratar om böcker som de har läst. Här ryms vitt skilda genres, från Kärlek på öppet hav (den första svenska Harlequin-boken) till Hilary Mantels historiska roman Wolf Hall.

En förbannad podd är en annan boktipspodd. Här pratar Sofia & Katta om böcker de läser (och en del andra tidsfördriv också, faktiskt). En personlig och rolig podd! Ofta läser de aktuella böcker som jag själv råkar vara nyfiken på.

Ett eget rum med Marcus ”Marcusbiblioteket” Stenberg, Tuva Holmlander och Helena Dahlgren är en personlig och intelligent podd om böcker och livet. Jag tycker hemskt mycket om att få ta del av deras samtal. Det är bjuder mycket på sig själva och har genomtänkta och bra saker att säga.

Författarpodden har precis släppt ett nytt avsnitt efter ett längre uppehåll. Det verkar lite oklart om de kommer att fortsätta att komma ut med nya avsnitt regelbundet, men man kan ju hoppas! I Författarpodden berättar författarna Frida Skybäck och Agnes Hellström en massa ”bakom kulisserna”. De ger en, som det känns, väldigt osminkad och ärlig bild om slitet som ligger bakom bokutgivningar. Peppande är de också!

Författarscenen är inspelningar av författarsamtal från Kulturhuset i Stockholm. Där intervjuas författare som t.ex. Chimamanda Ngozi Adichie och Torgny Lindgren. Frisk blandning!

Läs för livet är en poddcast med läsambassadör Anne-Marie Körling. Här diskuteras unga och läsning i korta, intressanta avsnitt.

Lundströms bokradio är Sveriges radios bokmagasin med intervjuer och reportage. Just nu har jag hela telefonen full av avsnitt från Bokmässan. Kul att lyssna på, faktiskt!

Mellan raderna är en podcast med Karin Jihde och Peppe Öhman. I genren ”boktips”-poddar så är den min favorit, tror jag. De diskuterar böcker på ett seriöst och engagerat sätt utan att det blir torrt eller tråkigt. Jag tycker också om att de är duktiga på att ha de feministiska glasögonen på sig när de läser. Och så är de roliga!

Vilka bokpoddar lyssnar du på?

(om någon undrar hur jag hinner lyssna på allt detta så är svaret, nej, det gör jag tyvärr inte, särskilt eftersom jag lyssnar på ljudböcker också… 😮 ).


Kommentarer

3 svar till ”Bokpoddar jag lyssnar på”

  1. […] var inte jättelänge sedan jag tipsade om bokpoddar som jag gillar. Dock blev den i princip omedelbart lite inaktuell, för jag missade ju faktiskt några poddar som […]

  2. Profilbild för Lisa Jansson
    Lisa Jansson

    Tack för många bra tips!

    1. Kul att du gillade dem! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.