Några böcker i augusti

Jag brukar tipsa om nya böcker varje månad, men inför augusti hade jag inte hunnit bläddra i förlagens höstkataloger (de flesta hade inte ens kommit), så nu känner jag att jag vill backa bandet lite. Jag brukar behöva de här inläggen att gå tillbaka till för att påminna mig om vilka nya böcker jag måste komma ihåg att kolla upp närmare. Här är mina tips på böcker som kom ut förra månaden!

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg
Fjärilsvägen av Patrik Lundberg
  • Vill man läsa en bra feelgood så brukar Line Moriarty vara ett säkert kort. Hon har åtminstone skrivit favoriten Stora små lögner, som också blivit en populär TV-serie. Nu är hon aktuell med nytt på svenska: Din stora kärlek. Det verkar vara en bok om hjärta och smärta, säkerligen uppblandat med humor.
  • Lyssnade ni på Patrik Lundbergs sommarprat? Han ägnade hela sin timme i Sommar i P1 åt att berätta om sin mamma och att ifrågasätta de klassklyftor vi har i samhället. ”Varför ökar den förväntade livslängden för alla grupper i samhället förutom bland lågutbildade kvinnor?”. I Fjärilsvägen fortsätter han på samma tema och berättar om sin mors liv och om klassamhället. Det känns som att det kan bli höstens mest tankeväckande och berörande läsning.
  • Lars Lerin är aktuell med en ny barnbok: Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter. Jag vet inte om han är en bra barnboksförfattare, men han är åtminstone en helt otrolig konstnär, så jag är nyfiken på boken alldeles oavsett. Dessutom skulle jag också vilja ha 28 katter (eller nä, det är lite för många, även för mig).
  • Apropå katter… Linda Skugge och Staffan Heimerson är aktuella med en bok om katter: Lillan & Tunnan: 20 kärleksfulla kattberättelser. Jag kan eventuellt inte läsa den här boken, för då kanske katt-längtet blir så stort att jag skaffar en katt trots att jag är allergisk. 😉
  • Och apropå katter del 2… Nu kommer Ensam med katt av Nils Uddenberg med illustrationer av Ane Gustavsson. Det är också en kärleksfull kattberättelse, kan man ju säga. Och illustrationerna är verkligen underbara.
  • Jag har även en ”apropå” barnböcker. Stina Stoor, som gjorde sådan succé med novellsamlingen Bli som folk här om året, är nu aktuell med en bilderbok med illustrationer av Johanna Häger. Halsduken heter den. Kul!
  • Vibeke Olssons Ulrike och kriget och Ulrike och freden har kommit i nyutgåva. Jag har inte läst dem, men jag har läst den fantastiska Molnfri bombnatt av samma förfatare. Känns som måsteläsning!
  • Jag brukar lyssna på Dagens dikt i P1 (fast som podd) och det allra, allra bästa är när Stina Ekblad läser. Hon är fantastisk på att läsa poesi. Jag har även haft förmånen att lyssna till hennes uppläsning live i Umeå på en Poesisöndag på biblioteket för några år sedan. Fantastiskt! Nu kommer hennes memoarer Här brusar strömmen förbi, där poesin har en stor roll. Den vore fin att läsa! Får man hoppas på att den kommer som ljudbok i författarinläsning?! 😉

Har du någon bok du ser fram emot lite extra? 🙂

Ensam med katt av Nils Uddenberg
Ensam med katt av Nils Uddenberg