Tematrio: (Påsk)häxor

Lyran fortsätter på påsktemat och låter Tematrio ha temat (påsk)häxor den här veckan. Berätta om berättelser med häxor i, välj genre efter tycke och smak. Jag har ju redan tjatat om häxor (på skärtorsdagen) och dessutom var det ungefär samma tema för ett år sedan och då uttömde jag all min fantasi när det gäller häxor i litteraturen. Inte så lätt tema för mig alltså!

En bok snor jag dock rakt av från Lyran själv. 🙂 Narnia! Jag tycker om både böckerna och filmerna (även om filmerna kanske är lite i det våldsammaste laget…). Jag är lite sugen på att läsa om dem faktiskt… Eller läsa om och läsa om. I sanningens namn tror jag faktiskt att jag bara har läst Min morbror trollkarlen och Häxan och lejonet.

En annan bok/andra böcker med häxor i är min barndoms favoriter: Trollarkarlen från Oz med uppföljare. Fantastiska böcker! Jag älskade Dorothys, Totos, det fega lejonets, Plåtmans och Fågelskrämmans äventyr i landet Oz. De väckte verkligen läslust och satte igång fantasin. Böckerna är skrivna av L Frank Baum, som inte hann färdigställa den sista boken i serien, men det hann bli några stycken innan dess. Den första är den mest läsvärda. Den handlar om deras vandring till huvudstaden i Oz, Smaragdstaden, där folket är ilurade att allting är gjort av smaragder. Varför? Varför inte! Vem blir inte glad av att tro sig leva i en stad gjord av smaragder?

Den sista häxboken är långsökt och jag fick leta upp den genom att söka i mitt arkiv. I Mästaren och Margarita nämns häxor. Boken handlar om när satan själv kommer till stan och bland annat förvandlar folk till häxor.